Factsheets moeten weg wijzen in epr-bestrijdingsjungle

    Het Kennisplatform Processierups (KP) presenteert dit voorjaar de eerste van een serie factsheets over de beheersing van de eikenprocessierups. Die moeten boomeigenaren helpen om zich een weg te banen in de wirwar van bestrijdingsmethoden.

    ‘Idiotie! Weggegooid geld! Goddeloos! Ecocide! Bedrijven die de eikenprocessierups bestrijden leiden gemeenten om de tuin!’ Op Twitter krijgen allerlei manieren van plaagbeheersing ervan langs. En niet alleen van notoir zure twitteraars, maar ook van deskundigen.

    De afgelopen jaren schoten de manieren om eikenprocessierups te bestrijden als paddenstoelen uit de grond. Lijmbanden, knoflookextracten, spuitfolie, rupsenvallen, plastic folie, kruidenmengsels, zelfs lasers en gammastralen zouden de oplossing zijn. En er is geen methode die het niet moet ontgelden in de (sociale) media. Ook middelen die al lang gebruikt worden, zoals Xentari, staan hevig ter discussie.

    Ecocide

    ’Alle jonge mezen gaan dood’ stond in de kop van een artikel in het AD. Het ging over de gemeente Amersfoort die dit voorjaar de eikenprocessierups met Xentari bestreed. Volgens de geciteerde experts in het artikel was de methode ’met een kanon op een mug schieten’, en gaan ’alle kleine leefvormen die binnen 7 dagen op de boom knagen’ dood. Hetzelfde gold voor ’vleermuizen, vogels en insecten als ze de giftige rupsen opeten’. Op Twitter werd gesproken van ’Ecocide.’

    Dan de gemeente Enschede vorig jaar. Die gebruikte geen Xentari. De gemeente probeerde de aanwezigheid van natuurlijke vijanden te stimuleren. Die moesten de populatie rupsen onder controle houden.

    Boze burgers

    Deze natuurvriendelijke werkwijze resulteerde in boze burgers. In een petitie riepen ze op de rups juist wel preventief te bestrijden. ’Aangezien de Gemeente Enschede het niet noodzakelijk vindt om iets tegen de overlast van de eikenprocessierups te doen, wordt het nu tijd dat wij als bewoners daar iets tegen gaan doen!’ stond erin. Dit jaar spoot Enschede wel met Xentari.

    Factsheets

    Om belanghebbenden te voorzien van onafhankelijke informatie over de eikenprocessierups is in opdracht van het ministerie van LNV vorig jaar het Kennisplatform Processierups opgericht. Een van de activiteiten van het KP is het bundelen van kennis over de verschillende bestrijdingsmethoden. Die kennis brengt het KP naar buiten in informatiebladen of factsheets.

    Klik hier voor het artikel in Tuin en Landschap 11 en lees hoe de factsheets tot stand zijn gekomen, en wat beheerders ervan mogen verwachten.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties