Faassen wil stoppen vanwege middelenkwestie

Bart Faassen is van plan om op te stappen als voorzitter van de LTO-Cultuurgroep voor bos- en haagplantsoen. Aanleiding is het verlies van Basamid voor de zaailingenteelt en het gebrek aan een vergelijkbaar alternatief.

Nu staatssecretaris Dijksma bij haar besluit over Basamid CleanStart blijft, wil Faassen met de cultuurgroep nog een laatste stap zetten om tot een oplossing te komen voor het onkruidprobleem op zaaibedden. „We gaan door naar de Tweede Kamer.”

Faassen had reeds vorig jaar kwekers, collega-bestuurders en overheid gewaarschuwd dat de zaailingenteelt zou verdwijnen uit Nederland, als Basamid of een ander middel tegen onkruid niet beschikbaar zou blijven. „Ik kan wel alles netjes blijven uitleggen, ik heb er hard voor gewerkt en ik weet dat ook LTO zich heeft ingezet. Maar als niemand aan de andere kant van de tafel luistert, wat doe ik dan nog?”

Vorig jaar kreeg Basamid nog wel een tijdelijke vrijstelling, maar die werd pas eind mei verleend vanwege een te laat ingezette toelatingsprocedure. Voor de voorjaarszaai was dit te laat. Sinds juni probeerde Faassen druk uit te oefenen op een toelating of alternatief voor dit jaar, want: „We kunnen niet afwachten, we moeten zaad kopen om weer nieuwe planten te kunnen kweken.”

Faassen vindt het erg dat kwekers de laatste jaren, ieder jaar opnieuw, moesten afwachten of Basamid wel zou mogen worden toegepast. „Bedrijf en grond zijn waardevolle goederen voor kwekers, daarmee wil je toch wel voor meerdere jaren weten waar je aan toe bent: welk middel mag je gebruiken?”

De grootste zaailingenkwekers hebben volgens Faassen al de helft van hun productie naar het buitenland verplaatst. Als de Nederlandse overheid geen middel meer toelaat tegen onkruid op zaaibedden, gaat de teelt volgens Faassen daadwerkelijk verdwijnen. „En als er geen teelt meer in Nederland is, waarvan moet ik dan nog voorzitter zijn? Dan kunnen we de cultuurgroep net zo goed opheffen.”