Europese steden niet klaar voor klimaatverandering

Slechts 26% van de Europese steden heeft een klimaatadaptatieplan paraat. Bij de steden die wel een adaptatieplan hebben, blijft de implementatie ervan ver achter. Dat staat in het rapport ‘Planning for climate adaptation’ van advies- en ingenieursbureau Sweco.

Door klimaatverandering heeft elke Europese stad steeds vaker te maken met wolkbreuken, overstromingen, hitte en droogte. Stadsbesturen moeten hun steden aanpassen, om het voor de inwoners veilig en leefbaar te houden. In het huidige tempo blijven Europese steden echter onvoorbereid voor de gevolgen van klimaatverandering, stelt Sweco.

De implementatie van klimaatadaptatieplannen in Europa kán sneller, door klimaatverandering in te zetten als katalysator voor duurzame stadsontwikkeling. In het rapport ‘Planning for Climate adaptation’ schetst Sweco tien aansprekende voorbeelden van steden die de uitdaging van klimaatverandering hebben omarmd, zoals Stockholm.

Groen op 200 meter

Vanuit een programmatische aanpak vertaalt Stockholm klimaatadaptatie naar de praktijk. Hiervoor zet de gemeente de Green Space Index in. Deze index brengt sociale aspecten, biodiversiteit en klimaatadaptatie samen. Neem bijvoorbeeld de ontwikkeling van Stockholm Royal Seaport. Dit is het grootste stedelijke ontwikkelingsgebied in Zweden, met minimaal 12.000 nieuwe woningen en 35.000 werkplekken. Dit nieuwe stadsdeel ligt op tien minuten fietsen van het stadscentrum en moet rond 2030 klaar zijn.

De gemeenteraad van Stockholm wil dat dit gebied hét model wordt van duurzame stedelijke ontwikkeling. Alle bewoners van de wijk hebben op 200 meter van hun huis toegang tot een park, er wordt 17.000 m2 groene daken gerealiseerd en elke bewoner heeft 8,2 m2 groen tot zijn beschikking. De inzet van deze Index maakt duidelijk in hoeverre de ambitieus gestelde doelen ook daadwerkelijk worden behaald of dat er moet worden bijgestuurd. 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties