Ondernemers in de boomkwekerij eisen dat de EU-noodmaatregelen rond Xylella van tafel worden geveegd. Omdat een besmetting leidt tot onherstelbare bedrijfsschade.
Henk Mauritz van Combinatie Mauritz in Opheusden windt er geen doekjes om. „De noodmaatregel deugt niet. Als er in onze regio een uitbraak is, gaat de hele regio failliet door die maatregel. Ook bij een vondst van maar één besmette boom is de schade groot, want dan is onze regio besmet en koopt men wel ergens anders bomen.”
Bij een uitbraak gaat volgens de EU een 10 km-zone minimaal 5 jaar op slot. „Het is een absurde maatregel. Die is in Brussel niet goed doordacht. Ik zie die als een fout die ze moeten herstellen”, stelt Mauritz op felle toon. „Ik heb met grote kwekers in Duitsland en andere landen hierover gesproken. Ook zij vinden de maatregel absurd.”
’Spanje ook niet heilig’
Joris Lijten van La Serra ExclusivePlants vindt dat de NVWA niet in Nederland moet controleren op Xylella, maar in de landen waar de import van waardplanten vandaan komt. „Er is een algemene wantrouwen tegen de Italiaanse fytodienst. Of dit terecht is weet ik niet, maar verschillende Italiaanse kwekers hebben al aangegeven om bij hen op de kwekerij monsters te nemen, zodat je een second opinion hebt.”
Lijten weet zeker dat alle leveranciers in Italië openstaan voor monstername. „En als er iets gevonden wordt blijft het waar het is, maar zoiets zal wettelijk niet mogelijk zijn. Dus moeten wij toch maar vertrouwen op de Italiaanse fytodienst.”
Volgens Lijten kun je wel Italiaanse import vermijden vanwege de kans op Xylella, en in plaats daarvan importeren uit Spanje. „Maar ook in Spanje zijn ze niet heilig. Ik weet zeker dat ze bomen uit Italië halen. In Girona kweken ze geen Photinia op hoogstam.”
’Niet óf maar wannéér’
Volgens de NVWA is de kans op introductie van Xylella in Nederland, via import van besmet plantmateriaal, nog altijd groot. Mauritz vreest voor de eerste vondst. „Het is niet óf Xylella in Nederland wordt ontdekt, maar wannéér het gebeurt.”
De Boomkwekerij nr. 6 bevat een special over Xylella. Lees daarin onder andere wat Mauritz, Lijten en anderen doen om de quarantaine-bacterie buiten te houden.