Is blauwe waterstof vervuilender dan aardgas?

    Blauwe waterstof, gemaakt van aardgas, is vervuilender dan het direct verbranden van aardgas of kolen. Dat is zelfs het geval als de CO2 die bij de productie vrijkomt wordt opgeslagen, aldus onderzoekers van de Cornell University in de staat New York. Dat meldt website Change.Inc, die artikelen brengt over duurzaamheid.

    Bij de productie van blauwe waterstof komen namelijk veel CO2 en methaan vrij. Volgens de onderzoekers lekt 3,5% van alle geproduceerde methaan naar de lucht. En omdat methaan een broeikasgas is dat 28 keer sterker is dan CO2, is de milieuimpact van die verliezen enorm. Daarnaast kost het energie om CO2 af te vangen en gaat er bij de omzetting naar waterstof energie verloren.

    Het lekkage-cijfer geldt echter alleen voor de Amerikaanse situatie, meent Rene Peters van onderzoeksinstituut TNO. Hij werkt samen met bedrijven uit de Rotterdamse Haven aan H-vision, een project om blauwe waterstof te introduceren in de haven. „Het hele onderzoek staat of valt met de aanname dat er 3,5% van de gasproductie weglekt naar de atmosfeer. Dat is heel hoog, en zie je eigenlijk alleen bij de schaliegas-projecten in Noord-Amerika. Daar vindt het fracken, het kraken van de grond om het gas eruit te halen, plaats in open putten. Daardoor lekt een relatief groot deel van het schaliegas weg. Zulke verliezen heb je in Europa niet. Wij hebben veel onderzoek gedaan naar de emissies rond gaswinning, en zien dat er een orde tien minder weglekt; niet een paar procent, maar een paar tiende procenten. Daarmee is blauwe waterstof wel degelijk schoner.”

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties