De belangenbehartiging van rozenkwekers is wel gesplitst in twee cultuurgroepen, maar veel kwekers zijn van allebei lid.
De dubbelingen zijn terug te vinden in de ledenlijsten van beide cultuurgroepen: de al jaren bestaande LTO-cultuurgroep rozen en rozenonderstammen, en de Cultuurgroep rozen en onderstammen die nu anderhalf jaar onder secretariaat van handelsbond Anthos actief is.
Wegens meningsverschillen over de belangenbehartiging stapten begin 2016 bestuursleden over van LTO naar Anthos. De bedrijven van veel leden zijn echter nog steeds lid van de LTO-cultuurgroep. „Bij ons zijn bijna geen leden gaan lopen”, aldus Henk Raaijmakers van LTO.
Proeven vaak via Cultus
De LTO-cultuurgroep richt zich nog altijd vooral op de rozencultuur. Vanuit de ZLTO is daarbinnen een ondernemersgroep actief van een aantal Brabantse kwekers, onder leiding van Dirand van Wijk (Cultus Agro Advies). „Rozenkwekers die lid zijn van LLTB of LTO Noord, kunnen er ook bij aansluiten”, zegt Raaijmakers.
Vanuit de LTO-cultuurgroep wordt ook onderzoek uitgezet op met name gewasbeschermings- en bemestingsgebied. Vaak voert Cultus de proeven uit, omdat deze volgens Raaijmakers goed in rozenregio Lottum is gevestigd. Daarnaast zijn er ledenbijeenkomsten over teelt en bedrijf.
Bakker en Intratuin bezocht
De cultuurgroep onder Anthos richt zich echter vooral op markt en afzet. „We bijten elkaar niet”, aldus secretaris Hester van Gent. „Waar we kunnen, willen we samenwerken.”
De Anthos-groep bezocht reeds postorderbedrijf Bakker.com en een vestiging van Intratuin. Vrijdag 22 september was de eerste ledenbijeenkomst in de rozencultuur zelf, die ging over stekken of oculeren. Daar bleek dat de markt toch meestal de vermeerderingsmethode bepaalt.
Foto: Arno Engels