De milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen op het oppervlaktewater is tussen 2004 en 2016 met 90-95% afgenomen. Dat blijkt een recente studie van Wageningen Economic Research en CLM Onderzoek en Advies. Mogelijk is de emissiereductie in de boomkwekerij nog groter.
De milieubelasting op waterleven is in 12 jaar tijd sterk teruggedrongen. De afname is veroorzaakt door een combinatie van factoren. Enerzijds komt de afname doordat veel milieubelastende middelen zijn vervallen en de nieuwere middelen vaak een lagere milieubelasting hebben.
Overigens zijn deze middelen vaak wel selectief werkend en is het kg verbruik vaak hoger. Dit geeft met name in de laatste vier jaar een vertekend beeld in de statistieken. Op basis van cijfers van het CBS waar alleen naar de hoeveelheid verbruikte kilogrammen werkzame stof wordt gekeken, is er wel een beperkte afname zichtbaar.
Uit cijfers van MPS blijkt echter dat als de middelen en het kg-verbruik volgens de MPS-Milieubelastingindicator wordt beoordeeld, dat de milieubelasting de laatste jaren sterker is afgenomen dat aan de hand van het aantal kg verbruikte stof zichtbaar is. De boomkwekerij doet het daarbij beter dan andere sectoren. In de teelt van bomen en vaste planten nam de milieubelasting in 2016 met maar liefst 56% af ten opzichte van 2012.
Insecticide
In de glastuinbouw wordt ongeveer 90% van de milieubelasting veroorzaakt door insecticide. Het zuiveren van lozingswater moet deze milieubelasting sterk verminderen. Voor de boomkwekerij vormt insecticide ook de grootste groep, maar ook herbiciden en fungiciden spelen een rol. Op het gebied van herbiciden liggen de mogelijkheden voor het verminderen van milieubelasting vooral bij de mechanische onkruidbestrijding en afdekmaterialen.
Bij de insecticide moet de oplossing worden gezocht in groene middelen en het optimaliseren van een geïntegreerde gewasbescherming. In dit laatste zitten volgens de waterschappen nog wel mogelijkheden. Zo bekijkt Waterschap Brabantse Delta de mogelijkheid om komend jaar met Treeport Zundert en boomkwekers uit de regio Zundert een project te starten om bladluizen in beuken insecticidevrij de baas te blijven.
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
- Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
- Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij