’Eindverbruiker of overheid moet beslissen over soort pot’

„In de branche is nu veel onduidelijk over de kant die we met de kleur en het materiaal van potten op moeten. Wij zien graag dat óf de eindverbruiker óf de overheid duidelijk maakt wat het moet worden.” Dat zei Jeroen Fase van Telermaat tijdens een lunchbijeenkomst van Greenport Boskoop.

De lunchbijeenkomst op 14 februari stond in het teken van plastic. Volgens Fase weten op dit moment veel kwekers niet wat van hen wordt verwacht. „Eind vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een klant die zwarte P9 potten wilde. Sinds half januari wil het bedrijf toch schakelen naar grijze P9 potten”, zegt Fase. Voor Telermaat betekent dit een onverwachte voorraad van 2,5 miljoen zwarte P9 potten. Fase pleitte tijdens de bijeenkomst voor duidelijkheid. „Óf de eindverbruiker óf de overheid moet duidelijk maken wat er moet gebeuren.”

Fase ging verder in op het probleem van vervuild plastic. Voorheen kon dit worden verkocht naar China, maar nu niet meer. Nu haalt Telermaat het vervuilde plastic nog wel op bij kwekers, maar zoekt het bedrijf naar een oplossing voor verwerking. Vooralsnog is die oplossing er niet.

Studenten InHolland

Studenten van InHolland hebben zich in de afgelopen periode over een mogelijke oplossing gebogen. Tijdens de lunchbijeenkomst deelden zij mogelijke oplossingen.

Drie studenten van Hogeschool InHolland deden in opdracht van Telermaat onderzoek naar plastic. Foto: Ron Barendse

Als een van de (deel)oplossingen zagen zij om plastic verder te scheiden. Nu leveren kwekers met name vervuild plastic in waar vervolgens geen afzet meer voor is. Bij scheiding in schoon en vuil plastic is in ieder geval voor het schone plastic wel afzet te vinden.

De studenten zien dat in gemeente Westland gespecialiseerde bedrijven plastic en karton bij bedrijven ophalen. Als die gespecialiseerde bedrijven dat ook in regio Boskoop doen, kan dit wellicht efficiënter en hoeft Telermaat dit niet zelf te doen.

Een laatste oplossing ligt volgens de studenten in Oeganda. Daar worden momenteel al van lokaal vuil plastic diverse producten gemaakt zoals stoeptegels en klinkers. Via containers kan het plastic daarheen vervoerd worden. De gevolgen voor de totale footprint zijn hierbij niet meegenomen.

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties