Fleuren beproeft als eerste boomkweker het Bodem Resetten, een biologische methode van grondontsmetting.
Maandag 29 mei is 900 m2 van een vollegrondsperceel behandeld volgens de methode van Thatchtec. Organische korrels genaamd Herbie, gemaakt op basis van aardappel, tarwe, soja en maïs, zijn door de grond gespit en met folie afgedekt.
De methode was tussen 2004 en 2009 ontwikkeld samen met Wageningen UR. De afgelopen jaren deden vooral (glas)groentetelers er praktijkervaringen mee op. In de akkerbouw wordt het nu ook beproefd tegen bodemmoeheid. Delphy had het vorig jaar ook beproefd op een strook van een Buxus-perceel.
Verbaasd door groot groeiverschil
Fleuren had in 2014 al een kleine proef aangelegd volgens de methode, zegt Yannick Smedts van de vruchtboomkwekerij uit Baarlo. „Het eerste jaar na behandeling dachten we dat de proef mislukt was, omdat plantgoed nauwelijks groeide in de grond. In het tweede jaar waren we verbaasd, want de groei in onbehandeld was 15 cm, en in behandeld 110 cm.”
Ook hadden de planten in behandelde grond volgens Smedts geen last van schurft, luis en andere ziekten en plagen die in de vruchtboomteelt kunnen voorkomen.
Trappen in proeven
Samen met Thatchtec onderzoekt Fleuren nu diverse behandeltijdstippen en hoeveelheden Herbie-korrels. „We leggen dit jaar trappen in de proeven. Ook willen we weten hoe lang je moet wachten, totdat we het perceel kunnen beplanten.”
Bedoeling is om de behandelde grond vanaf april 2018 als kwekerij te gebruiken. Het liefst wil Fleuren het Bodem Resetten op eigen percelen gaan toepassen. „We willen grond zelf in orde maken, zodat we daarin goede bomen kunnen kweken. Niet andersom: hopen dat we goede grond van een boer kunnen pachten.”
Foto’s: Yannick Smedts/Fleuren