’Een tijdige Chelsea-chop is cruciaal’

    Voor de langste dag vaste planten flink terugknippen. Deze zogenoemde Chelsea-chop is volgens beplantingsontwerper Frank van der Linden cruciaal bij het onderhoud van meadow-tuinen.

    Tuin van Frank van der Linden

    De Chelsea-chop is in Groot-Brittannië een alom bekend begrip. Kwekers die hun planten op de wereldberoemde Chelsea Flower Show eind mei presenteren, knippen ze ruim van tevoren flink terug om goed gevulde planten te kunnen tonen. In de tuin betekent het simpelweg dat de meeste vaste planten vóór de langste dag flink terug worden geknipt. Soms zelfs tot halverwege.

    Groei-energie verliezen
    „Zo verliezen ze groei-energie, vooral belangrijk bij planten met een grote groeikracht als Aster, Pycnanthemum, Phlox en Eupatorium’’, somt van Der Linden op. Vertakken en latere bloei zijn het gevolg en de planten blijven uiteraard kleiner. De Chelsea-chop is volgens de beplantingsdeskundige vooral belangrijk bij het beheren van zogenoemde meadow-tuinen. Tuinen die bestaan uit een compositie van middelhoge en hoge vaste planten gemengd met siergrassen.

    Frank van der Linden
    Frank van der Linden

    Van der Linden heeft een ontwerpbureau in Sterksel, Van Nature Tuinarchitectuur. Vijf jaar geleden ontwierp hij de meadowtuin in Breda die op de foto’s staat. Inmiddels is deze tuin na vijf jaar in balans, de groei van de vaste planten is afgenomen. „De tuin is nu grotendeels onderhoudsarm.”

    Geen zomerberegening
    Behalve de Chelsea-chop, hanteert Van der Linden nog twee basisregels bij dit soorten tuinen: geen zomerberegening zodat de beplanting zich kan zetten en het zo weinig mogelijk ingrijpen wanneer de beplanting zich uiteindelijk heeft ontwikkeld. Bossen rooien, scheuren en weer terugzetten creëert onrust. „Vroeger deed ik dat nogal eens als reactie op de klacht van de klant die de tuin te vol vond worden. Maar juist door in te grijpen blijf je verjongen. Dan bevorder je de problemen waar je voor kwam.’’

    In Tuin en Landschap 4 vertelt Frank van der Linden hoe hij zich als beplantingsspecialist heeft ontwikkeld. Ook kunt u het artikel hier digitaal lezen.

    Tuin van Frank van der Linden 2

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties