Vaak bereikt ons de vraag op welke manier een bedrijfsvoering door meerdere personen juridisch georganiseerd kan worden. Vanuit een fiscale insteek komt er regelmatig een rekenprogrammaatje aan te pas. Daarmee kun je uitrekenen welke rechtsvorm fiscaal het meest voordelig is.
Soms is een eenmanszaak met meewerkende echtgenoot meest voordelig. De andere keer leidt een personenvennootschap, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma(vof) tot het grootste voordeel voor iedere vennoot. Ook komt het regelmatig voor dat een besloten vennootschap tot de beste netto uitkomst leidt. Binnen al deze structuren kunnen de samenwerkers ieder hun bijdrage leveren.
Recent kreeg ik een telefoontje van een potentiële klant, een vennoot van een handelskwekerij. Hij had nog een vraagje. De handelskwekerij was een vof. De beller hield zich vooral bezig met de teeltwerkzaamheden. Zijn medevennoot verzorgde met name de verkoop. Diens echtgenote werkte mee, verzorgde de administratie, het debiteurenbeheer, de aangiftes loon- en omzetbelasting en de betalingen. Ieder deed zijn ding, er werd regelmatig overlegd en dat was altijd goed gegaan. Maandelijks werden aan de vennoten voorschotbetalingen gedaan.
Vorig jaar had de vof ’te veel’ geld ineens in plantgoed gestoken, was er nog extra geïnvesteerd in mechanisatie maar waren de verkopen echt tegengevallen. Daardoor waren de betalingen achterop geraakt. Dat was wel in het gezamenlijke overleg regelmatig gezegd. Daarbij was het gevoel ontstaan dat ’alles onder controle’ was. Nu was er ineens bij beide vennoten persoonlijk beslag gelegd voor het grootste openstaande bedrag. Het bleek dat ook bij de vof beslag was gelegd. De vraag was of dat zomaar kon. Mijn antwoord was kort en duidelijk: ’ja’.
Het gevolg van het beslag was dat alle zakelijke en privébankrekeningen ineens geblokkeerd waren. De schuldeiser had gemeld dat er een dagvaarding onderweg was. Hij wilde namelijk zijn geld op korte termijn. Deze gang van zaken had de beller echt overvallen want de betalingen waren niet zijn verantwoordelijkheid, dacht hij.
Echter, de betalingen waren voor het volledige bedrag wel degelijk zijn verantwoordelijkheid. Als vennoot van een vof ben je namelijk aansprakelijk voor het geheel. Schuldeisers hebben er lak aan hoe vennoten onderling hun zaakjes regelen en wie uiteindelijk welk deel van de schulden betaalt. Kortom, niet alleen in de voetballerij gaat het soms fout want een fiscaal voordeel heeft wellicht een juridisch nadeel…..