Economie en weer laten gasprijs licht oplopen

    De lange termijn en de korte termijnprijs voor gas is licht opgelopen, wellicht door de voorspelde mogelijk licht koudere weeromstandigheden in Europa en de gestegen prijs voor olie. Vooralsnog is het een weervoorspelling die nog afgezwakt kan worden, en de olieprijs kan weer gaan dalen als de berichtgeving over economische groei in de wereld negatief blijft. Zolang de echte kou nog niet gearriveerd is en de gasbergingen uitpuilen in combinatie met een ruime aanvoer vanuit Noorwegen en Rusland blijft de prijs wellicht redelijk stabiel. Er zijn dit jaar nog vele LNG transporten te verwachten, wat een neerwaartse druk zal opleveren.

    Markthandelaren verwachten dat de toenemende vraag naar LNG in China en overige Aziatische landen de groei van het aanbod niet bij zullen kunnen houden. Er zijn nog tientallen LNG locaties verspreid over de gehele aardbol welke op korte termijn in productie gaan. China heeft voor 2019 een verwachting van 73 miljard LNG import.

    Elektriciteitprijs gedaald
    Relatief laag geprijsd daggas drukt de prijs voor elektriciteit in Nederland, en ook de lagere steenkoolprijs en de gedaalde prijs voor CO2-emissierechten doen een duit in het zakje.

    Ook op de korte termijn is de prijs wat zwakker. De prijsdruk is mede het gevolg van de goede beschikbaarheid van de thermische centrales in Nederland. Alle kolencentrales zijn operationeel, en veel gascentrales ook. Bovendien is België als probleemgeval beëindigd, nu vier van de zeven kerncentrales draaien.

    Oliemarkt meer in balans
    Saudi-Arabië blijft zich voorlopig inspannen om de wereldwijde oliemarkt meer in balans te brengen. Dat heeft de Saudische energieminister Khalid Al-Falih gezegd. Volgens bewindsman Khalid Al-Falih valt niet uit te sluiten dat oliekartel OPEC en diens bondgenoten binnenkort nog met extra maatregelen komen. Na zijn uitspraken gingen de olieprijzen omhoog. Ook de positieve berichten over een toenadering tussen China en Amerika voor wat betreft de handelsoorlog tussen beide landen, veroorzaakte dat de koers wat omhoog ging. De voorraden in Amerika waren ook wat gedaald, weliswaar niet zoveel als analisten hadden verwacht maar het had wel een opdrijvend effect voor de olieprijs.

    Ondertussen hebben de sancties, van Amerika aan Iran, die het Iran verbieden om olie te exporteren een steeds kleiner effect. Er is een ruilhandel ontstaan tussen Iran en andere landen. Zo levert India aan Iran 70 kilo rijst in ruil voor 1 vat (159 liter) olie. En Europa (Duitsland) levert aan Iran een wasmachine voor tien vaten olie.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    Foto: Shutterstock
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties