Bij het toestaan van genetisch gemodificeerde bomen loopt de EU achter op het buitenland. Wetenschappers pleiten voor verandering van EU-procedures.
De pleidooi is besloten binnen COST, een EU-netwerk van wetenschappers waaronder René Custers en Wout Boerjan van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
De wetenschappers vinden dat huidige EU-procedures voor genetisch gemodiceerde gewassen complex en onvoorspelbaar zijn. Dat staat volgens hen marktintroductie in de weg, zeker van bomen voor houtproductie en biomassa.
„Commerciële ontwikkelingen spelen zich buiten Europa af”, aldus Custers. Volgens hem hebben meer dan twintig jaar van experimenten met genetisch gemodificeerde gewassen aangetoond, dat deze geen inherente risico’s hebben. „Voor bomen zal dat niet anders zijn.”
Volgens de EU-procedures is er een risicoanalyse nodig, om mogelijke gevolgen op het milieu van genetische modificatie in beeld te brengen. Door de lange groeicyclus van bomen is echter moeilijk te voorspellen hoe gedetailleerd een risicoanalyse moet zijn, aldus Boerjan. „Dat zorgt ervoor dat een risicoanalyse veel tijd en geld vraagt.”
Efficiëntere grondstof
Genetisch gemodificeerde bomen zijn volgens de wetenschappers te gebruiken als efficiëntere grondstof voor hernieuwbare producten of voor bio-energie. Dat zou ten gunste komen van een duurzame, CO2-neutrale economie.
China gebruikt al genetische gemodicifeerde populieren. Volgens de wetenschappers mogen zulke bomen waarschijnlijk ook in Noord- en Zuid-Amerika worden aangeplant.
Foto: VIB