Een duurzame tuin met biologische beplanting is een gat in de markt, zowel voor hoveniers als boomkwekers. Dat zei Sjaak Willemstein, vorig jaar Duurzaamste hovenier van Nederland, op Plantarium.
Kwekers mogen zich volgens Willemstein achter de oren krabben. „Consumenten zitten niet te wachten op planten die met gif en kunstmest zijn gekweekt, maar op biologische planten. Er zijn zoveel planten die van nature goed groeien. En er is zoveel vraag naar gezonde planten met bijvoorbeeld eetbare bloemen.”
Goede groei moet beginnen met een goed bodemleven, aldus Willemstein. „Effectieve micro-organismen zorgen voor een actief bodemleven, en dat is goed voor de planten, en ook voor het leefklimaat van bijvoorbeeld vogels en insecten. Als kweker breng je dan natuur in originele vorm terug.”
Volgens Willemstein zijn veel hoveniers zich niet bewust van de grote vraag naar duurzame tuinen. Ze gebruiken nog te veel bestrating toe, te veel hardhout en te weinig beplanting. En: „Mensen ruimen te veel op. Laat afgevallen bladeren in je tuin liggen, want die vormen voedsel voor micro-organismen en bijvoorbeeld egels.”
Zijn bedrijf, Willemstein Hoveniers uit Waddinxveen, heeft op Plantarium één van de twintig sfeertuintjes aangelegd, op de hoofdas van de vakbeurs. Een grotere versie van zijn duurzame tuin is aangelegd op het Raboplein, waar duurzaamheid centraal staat.