Duurzaam kweken is ’License to produce’

Boomkwekers zien duurzaam kweken nog te vaak als een manier om zich te onderscheiden, maar duurzaam kweken wordt de komende jaren gewoon een voorwaarde om te mógen leveren. Dat was de boodschap van de sprekers tijdens de Kennis- en Netwerkdag van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten.

Onder het thema markt en imago hielden drie sprekers een presentatie over op hun visie op de marktontwikkeling. Alle drie vanuit hun eigen vakgebied, maar over één ding waren ze het in ieder geval unaniem eens: duurzaam kweken wordt dé standaard. En dit moet aantoonbaar gecertificeerd zijn.

Zowel Matthijs Mesken namens de VGB als Elise Wierenga namens Royal Lemkens spraken nogmaals de ambitie uit dat hun organisaties in 2020 90% van de verhandelde bloemen en planten duurzaam geproduceerd moeten zijn. Dit moet aantoonbaar zijn middels certificering. Vooralsnog wordt daarbij gewezen naar Global Gap, een certificering die momenteel in de boomkwekerij niet tot nauwelijks aanwezig is. Wierenga sprak de hoop uit dat zij daar in de toekomst On the way to PlanetProof (wat voorheen Milieukeur en Groenkeur was) aan toe kunnen voegen.

De voornemens van VGB en Royal Lemkens kregen vanuit de tribune in de afmijnzaal van Plantion de nodige kritiek. „Ik moet een schoon product leveren, maar de mogelijkheden om dat te doen worden me ontnomen”, zo verwoordde één van de aanwezigen. Een andere kweker eiste dat de handel met de retail in gesprek gaat om hen te informeren over natuurlijke vijanden en dat bij een chemievrijproduct ook beestjes horen. „Als mensen zo graag bijen, vlinders en vogels in hun tuin willen hebben, moeten ze leren accepteren dat er een rups, kever of luisje op hun plant zit”, aldus een andere kweker.

De sprekers benadrukten dat zij de verduurzaming van de sector willen stimuleren, maar dat de eisen ten aanzien van middelengebruik en certificering niet vanuit hun wordt ingegeven, maar dat de retail dit vereist. „Het is daarom dus niet zozeer de vraag of je duurzaam wilt kweken en dit wilt certificeren. Als je in de toekomst je product af wilt zetten, zul je duurzaam móeten kweken en zorgen dat je dit aantoonbaar maakt voor je afnemers”, aldus Wierenga.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties