Duitsland wil extra garantie van gebiedseigen

Over een jaar is gebiedseigen plantmateriaal wettelijk verplicht in het Duitse landschap. Dat moet nu al gecertificeerd zijn, maar de Duitse overheid wil nóg een garantie.

Het Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und nukleare Sicherheit is van plan om gebiedseigen plantmateriaal extra te laten accrediteren door DAkkS, de Deutsche Akkreditierungsstelle. Dat gaat het ministerie op 27 maart nog bespreken met partijen waaronder de boomkwekerij.

De Duitse kwekersbond BdB die de gebiedseigen ZgG-certificering heeft opgezet, zal op die bijeenkomst proberen het overheidsplan tegen te houden, omdat ZgG en andere bestaande certificeringen al de nodige waarborg bieden.

’Meer controle niet verkeerd’

Individueel reageren ZgG-deelnemers echter niet afwijzend op het accreditatieplan. „Accreditatie door DAkkS is een positieve ontwikkeling”, vindt Christoph Dirksen (Wilhelm Ley Baumschulen), „want dan geef je nog meer vertrouwen aan gebiedseigen. Maar klanten zullen onze hogere kosten dan wel moeten betalen.”

„Nog meer controle is op zich niet verkeerd”, reageert Anton Peters (P. Peters Holland). „Het moet niet te simpel zijn om in gebiedseigen te stappen; de controle daarop moet gewoon heel streng zijn. Maar de kosten rijzen nu wel de pan uit.”

Ook Marc Lodders (Lodders Boomkwekerijen) hamert op controle van gecertificeerd gebiedseigen materiaal. „De controle moet vanaf het begin, dus vanaf zaad en stek, goed zijn. Anders heeft het geen zin, want dan kun je reguliere zaailingen als gebiedseigen of autochtoon verkopen.”

Hoe zit het ook alweer met gebiedseigen?

De federale overheid van Duitsland heeft in 2010 de Duitse natuurbeschermingswet aangepast: aanplant van gebiedsvreemd materiaal in het landschap wordt per 1 maart 2020 wettelijk verboden. De herkomst moet dan gebiedseigen zijn, dat betekent in Duitsland dat de bron verschillende generaties in de natuur voorkomt. Het uitgangsmateriaal van gebiedseigen bomen en struiken (zaden of stekken) moet uit een van de zes aangewezen Vorkommensgebiete (VkG) komen.

De uitvoering van de wet is overgelaten aan de markt. Die heeft 10 jaar de tijd gekregen om zich daarop voor te bereiden.

De afgelopen jaren zorgde de wet al voor verwarring over wat gebiedseigen precies is, onduidelijkheid en irritaties op de markt. Zo schreven bestekken gebiedseigen rassen voor, terwijl alleen geslachten en soorten ergens van nature kunnen voorkomen. Ook is er geen eenduidige gebiedsindeling: de zes VkG worden weliswaar nationaal en in deelstaten gehanteerd, maar twee Zuid-Duitse certificeringen (EAB in Beieren en EZG in Baden-Württemberg) hanteren negen gebieden.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties