Duitse kwekers willen nationaal onderzoek toekomstbomen

De Duitse boomkwekersbond luidt de noodklok over inheemse bomen die afsterven als gevolg van hitte en droogte. De BdB pleit voor nationaal onderzoek naar toekomstbomen.

„Wat we nu meemaken is een ramp”, zegt directeur Markus Guhl van de Bund deutscher Baumschulen op de site van de BdB. „Op veel locaties verliezen we onze inheemse boomsoorten.” Guhl noemt met name beuken en berken die langs straten, in parken en in bossen „massaal sterven” door hitte en droogte. „Zelfs eiken en dennen sterven er vaak aan.”

Lokaal en regionaal vinden in Duitsland al wel praktijkproeven plaats naar de toekomstbestendigheid van soorten en variëteiten, maar dat is volgens de BdB niet genoeg. De boomkwekersbond roept op tot een nationaal onderzoeksplatform, zodat in heel Duitsland een netwerk van testlocaties kan ontstaan. De federale overheid is volgens Guhl verplicht om zo’n onderzoek te ondersteunen. „Vooral voor het stedelijk gebied ontbreken hier de financiële middelen.”

Gebiedseigen verplicht ’maar werkelijkheid verslaat ideologie’

Duitsland is net als andere landen die het Biodiversiteitsverdrag hebben ondertekend, verplicht om de nationale biodiversiteit te beschermen. Dat is intussen uitgewerkt in de Duitse natuurbeschermingswet: sinds maart 2020 is een gebiedseigen herkomst verplicht in het Duitse landschap.

Volgens Guhl is in Duitsland veel te lang gediscussieerd over de herkomst van bomen: moet die gebiedseigen zijn of niet? De BdB-directeur verwijst naar de afstervende inheemse bomen: „De werkelijkheid verslaat weer eens de ideologie. We moeten het hele sortiment van boomkwekerijen gebruiken, om tot toekomstbestendige oplossingen te komen.”

Foto: BdB

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties