Droogte steeds nijpender voor bomen en planten

Met een hittegolf in het verschiet, en een neerslagtekort dat de komende twee weken stijgt naar 295 mm, lijkt ook het record van 1976 er aan te gaan deze zomer. Hiermee worden de gevolgen van de droogte steeds nijpender voor bomen en planten om ons heen.

Op steeds meer plekken zijn bomen te zien die in de herfststand gaan en bruin worden of hun bladeren laten vallen, zoals hier in Noordwolde:

https://www.steenwijkercourant.nl/nieuws/regio/546734/-herfst-treedt-in-noordwolde-al-vroeg-in.html

Niet alleen laten bomen hun bladeren vallen om verdamping van vocht tegen te gaan, ook stoten ze om dezelfde reden hun vruchten af, zoals eiken die nu al hun eikels laten vallen.

Boomschors

Een ander fenomeen dat bij langdurige warmte en droogte optreedt, is dat de boomschors scheurt of loslaat. Van platanen kennen we dit natuurlijk het beste, en voor deze van oorsprong mediterrane bomen is dat geen probleem.

Maar door de extreme droogteperiode zien we het fenomeen nu ook bij andere bomen optreden. Zo is het fenomeen in deze boomgaard te zien bij de kweepeer, de pruim en de appelboom:

https://twitter.com/tuinindrumpt/status/1021066510536765440

Sproeiverbod

Terwijl in Nederland tot nu toe alleen wordt opgeroepen spaarzaam om te gaan met water bij het sproeien van tuinen en gazons, is bij onze zuiderburen in West-Vlaanderen inmiddels een sproei- en beregeningsverbod ingesteld tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds voor grasperken, gazons, sportvelden en gewassen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van €1.600.

Growapp

Om de seizoensontwikkelingen in beeld te brengen, is vorig jaar door WUR, Natuurkalender en GLOBE Nederland de Growapp gelanceerd. Hiermee kan van dezelfde locatie op verschillende momenten een foto worden gemaakt. Zo zijn verschillen in ontwikkeling van jaar tot jaar goed te zien.

Terwijl het vorig jaar tot half juni ook bijzonder droog was, is duidelijk het verschil in droogte te zien wanneer foto’s van juli 2017 worden vergeleken met 2018:

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24511 

De Growapp is gratis te downloaden voor Android en iPhone.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties