In een fakkel die gekocht was bij Action, is een boktor aangetroffen van Monochamus galloprovincialis, meldt Tuin&Landschap. Deze uitheemse boktorsoort is een belangrijke drager van het dennenhoutaaltje, een quarantaine-organisme in de EU.
Het dennenhoutaaltje (Bursaphelenchus xylophilus) veroorzaakt vooral in Portugese bossen veel schade. In Nederland komt dit aaltje voor zover bekend niet voor, aldus Barbara van der Rest, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
In Nederland komt wel een kleine geïsoleerde populatie voor van een andere Monochamus-soort, maar deze soort is geen drager van het dennenhoutaaltje, aldus de NVWA-woordvoerder.
De NVWA voert jaarlijks uitgebreid onderzoek uit naar het mogelijk voorkomen van het dennenhoutaaltje en dragers ervan. Met name boktorren van het geslacht Monochamus kunnen het q-organisme overbrengen.
Andere EU-lidstaten voeren zo’n zelfde onderzoek uit. In België wordt dat bijvoorbeeld gedaan door onderzoeksinstituut ILVO.
De boktor in de fakkel was ontdekt door Martijn van der Spoel van BSI Bomenservice. De fakkel was afkomstig uit Polen en had een hitte- en droogtebehandeling ondergaan tegen ongedierte. Deze behandeling bleek dus onvoldoende te zijn geweest.
De NVWA, de fakkelimporteur en Action bekijken of de behandeling moet worden aangepast.
De boktor zelf kan schade toebrengen aan verzwakte naaldhoutopstanden en hout dat bijvoorbeeld is verwerkt in tuinmeubilair en tuinhuisjes.