Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft haar visie op de tuinbouw gegeven, maar ze beperkt deze volgens Peter Bontekoe te veel tot de glastuinbouw. De voorzitter van LTO-Vakgroep Bomen en Vaste planten mist de boomkwekerij in de visie.
Voor het opstellen van haar visie, die begin deze week als Beleidsbrief tuinbouw naar de Tweede Kamer is gestuurd, heeft Dijksma het bedrijfsleven geraadpleegd. „Volgens mij alleen de glastuinbouw”, reageert Bontekoe. „De tuinbouw is veel meer dan dat.”
Dijksma prijst de tuinbouw op diverse fronten, maar op het gebied van duurzaamheid zijn volgens haar verdere inspanningen noodzakelijk. Bontekoe vindt het jammer dat Dijksma niet vermeldt dat de boomkwekerij vooroploopt op dat gebied. „We zijn wel een kleine sector, maar wel de meest duurzame sector van de tuinbouw.”
Volgens de staatssecretaris zijn er bijvoorbeeld meer inspanningen nodig om de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater nog verder terug te dringen. Deze belasting is al wel met 85% gedaald, maar het gestelde doel is 95%. „Dat is niet eenvoudig en ook niet erg realistisch”, stelt Bontekoe. „Onze sector heeft 90% teruggebracht; Dijksma had ons juist een schouderklopje moeten geven.”
Dijksma noemt verschillende malen ’innovatie’ in haar visie. Om innovatief bezig te blijven stelt de overheid wederom kennisvouchers ter beschikking. „Maar dan valt het stil”, aldus Bontekoe. „Ze had grootschaliger en ruimhartiger mogen zijn met kennisvouchers. Nu sla je er geen deuk mee in een pakje boter.”
Om keteninnovatie extra te bevorderen, stelt de staatssecretaris wel €1 miljoen beschikbaar voor ondernemers. Dit komt bovenop de cofinanciering die via de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen wordt verstrekt. „Zaadbedrijven zijn bijvoorbeeld groot genoeg om daarvoor in aanmerking te kunnen komen”, aldus Bontekoe. „Bedrijven uit onze sector niet. Of ze moeten met elkaar samenwerken.”