’Eén digitaal platform moet inbreker op de markt voorkomen’

De Floricode-bijeenkomst over digitale platforms trok donderdag een fors aantal bezoekers naar het World Horti Center in Naaldwijk. Een middag vol waarschuwingen, adviezen en vragen rondom digitale platforms. „We moeten snel onze problemen oplossen, anders komt er een inbreker in onze markt”, zei Gerhard van der Bijl van Royal FloraHolland.

’Digitale platforms zijn de toekomst’ stond in de uitnodiging van Floricode. En dat het onderwerp leeft was te zien aan het aantal bezoekers dat op de bijeenkomst is afgekomen.
Gerhard van der Bijl, binnen Royal FloraHolland verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuwe digitale marktplaats, trapte af en zei dat het aantal problemen niet van de lucht is. Hij riep met name op om het persoonlijk belang opzij te zetten. „Het moet niet zo zijn dat iedereen maar z’n eigen platform gaat bouwen, maar riep de sector op om Floriday als aanbodsplatform te omarmen. We moeten gezamenlijk de problemen oplossen, anders komt er vroeg of laat een inbreker in onze markt.”

’Tsunami aan nieuwe platforms’

Martijn van Andel van Floriday spreekt van een ’tsunami aan nieuwe platforms’. „Wij willen dat Floriday het kanaal voor kwekers wordt. Nu is het voor kwekers nog een drama om op verschillende kanalen hun informatie in te vullen. Met Floriday wordt dat veel makkelijker.”
Vanuit de zaal kwam de vraag hoe je iedereen – en dan ook met name bloemenkwekers – naar een platform krijgt. Een ander platform – Blueroots – zou hierin bijvoorbeeld verder zijn.
Van Andel daarover: „Van de kamerplantenkwekers zit inmiddels zo’n 95% op ons platform en we zijn bezig met een aantal initiatieven om meer kwekers naar ons platform te trekken.”
Een van die initiatieven is om het ’bakkie-bakkie-probleem’ op te lossen. „We willen er naar toe dat kwekers een standaardprijs kunnen invullen die vervolgens wordt aangepast naar gelang de leverplaats, bestelde aantal of klant. De computer rekent aan de hand van de standaardprijs zelf de opslag uit op basis van de wens van de kweker.”

’Blockchain kan rol gaan spelen’

Tim Akkermans van Wageningen UR ging in op de rol van blockchain. Hij ziet dat blockchain een grote rol kan spelen bij de afhandeling van transacties. „Nu wordt informatie vaak nog meerdere keren overgedragen in de keten. Door informatie via blockchain te delen is deze voor relevante partijen beschikbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld kweker, veiling, retailer of transporteur toegang tot deze informatie krijgen.”
Vanuit de zaal kwam de vraag of die informatie wel veilig wordt opgeslagen en wie deze beheert. „De informatie wordt opgeslagen in zogenoemde ’smart contracts’. Privacy kan daarbij worden gewaarborgd en de opslag is veilig. Het beheer is in handen van alle gebruikers.”
Akkermans gaf geen waardeoordeel over de slagingskans van blockchain in de sierteeltsector. „Er worden veel pilots gehouden maar er gebeurt nog niets grootschalig. Markten gaan wel op de schop en het is goed om als sierteeltsector de mogelijkheden van blockchain te verkennen”, hield hij z’n gehoor voor.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dhr. H. de Graaf
Dhr. H. de Graaf
6 jaren geleden

Beste Gerhard,
een inbreker zie ik niet snel op een markt, die al jarenlang wordt gekenmerkt door flinterdunne marges en op groothandelsniveau een betalingstermijn van gemiddeld bijna zestig dagen. Dat maakt de sector overigens ook zo boeiend en daarom wens ik je veel succes.

Hermen de Graaf