‘De tulpen verwerken we in huidverzorging’

    Kwekerij van Haaster zit al sinds 1905 in de bollenteelt. Dankzij de vrouw van Hein van Haaster is daar nu een circulaire activiteit bijgekomen: de restproducten van tulpenbollen worden gebruikt in haar cosmeticalijn Bloomeffects Black Tulip. En bij de broers Wouter & Martijn Duijvesteijn staat ook alles in het teken van circulaire bedrijfsvoering.

    Tulpenbollen

    Hein van Haaster (33) is de vierde generatie in het bloembollenteelt- en exportbedrijf H.M. van Haaster in Hillegom. Zijn over-overgrootvader begon in 1905 samen met zijn broer met de teelt van hyacinten. In de loop van de jaren is het bedrijf uitgebreid en opgesplitst, maar altijd in de familie gebleven. ‘Wij zijn met het originele Van Haaster doorgegaan en er zijn nog twee andere bedrijven uit voortgekomen die ook nog steeds bestaan’, zegt Hein (vernoemd naar de oprichter). Zelf kwam hij vijf jaar geleden in het bedrijf van zijn vader en oom, waar ook zijn neef werkt. ‘Het is ooit begonnen als kwekerij, mijn opa heeft de export opgezet en uit­gebouwd. De jonge generatie, mijn neef en ik, hebben de broeierij en de veredeling ingebracht. Plus dat de nieuwe generatie alles op het gebied van certificering heeft geregeld, MPS, MPS-GAP en MPS-SQ. Eigenlijk alles wat vanuit de retail gevraagd wordt.’

    Hein van Haaster. Foto: Lukas Göbel

    Myceliumwand

    Circulair ondernemen speelt een belangrijke rol bij Beyond Chrysant, de chrysantenkwekerij van Wouter (42) en Martijn Duijvesteijn (38) in Hoek van Holland. Toen de broers de kwekerij overnamen van hun vader en oom kreeg het thema duurzaamheid een steeds prominentere plek in de bedrijfsvoering. ‘We vinden het leuk om te experimenteren met telkens weer nieuwe milieuvriendelijke snufjes. We zijn misschien wel een beetje prettig gestoord’, lacht Wouter. ‘We proberen van deze wereld een betere plek te maken, niet alleen met onze prachtige bloemen, maar ook met een minimale ecologische voetafdruk.’ Een van de meest opvallende ‘snufjes’ is de myceliumwand in de verwerkingsruimte van de chrysanten.

    Wouter van Duijvesteijn. Foto: Lukas Göbel

    Lees de volledige reportages over Hein van Haaster en Wouter van Duijvesteijn in Bloem & Blad editie 9, de trendspecial Meer met minder over circulariteit. Heeft u een abonnement? Dan kun u deze artikelen en meer ook online lezen op mijnbloemenblad.nl

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties