Volgens boomkweker David Bömer wordt de huidige samenleving, ook qua infrastructuur, te rigide in groepen ingedeeld. Hij pleit juist voor een samenleving waarin burgers en agrariërs naast en met elkaar leven.
Bömer zegt dit naar aanleiding van de voorgenomen pilot vitaal buitengebied Zundert. In deze pilot wordt op initiatief van gemeente Zundert gewerkt aan een toekomstbestendige omgevingsvisie voor de regio Zundert.
Van alles wat
Volgens Bömer is het steeds meer samenvoegen van bijvoorbeeld scholen en huisartsen op één plek op langere termijn een doodlopend spoor. „Ik zie in een gebied liever van alles wat, dat maakt een gebied in zijn geheel veel leefbaarder en zorgt er voor dat er 24 uur per dag leven of iets te beleven is. Bij een kinderdagverblijf in het buitengebied denk ik eerder dat dit een extra impuls geeft dan overlast, hoe onlogisch het in eerste aanleg ook lijkt. Bovendien brengt vermenging van functies burgers dichter bij de bedrijven. Dat willen we toch ook graag?”
Bömer is, naast boomkweker, ook manager Treeport maar hecht er waarde aan te zeggen dat hij wat dit onderwerp betreft op persoonlijke titel spreekt.
Niet bang voor overlast
Bömer is niet bang dat wanneer agrarische percelen of gebouwen in het buitengebied een andere bestemming krijgen, dit alleen maar tot overlast zal leiden. „Een mooi voorbeeld is ons jaarlijkse Bloemencorso in Zundert. Hier werkt alles en iedereen ook prima samen, ongeacht de positie op de maatschappelijke ladder. Wat mij betreft is dat een voorbeeld gezond samenspel.” Bovendien wonen er in de naaste omgeving van de boomkwekerij van Bömer ook diverse burgers. „Sommigen hadden weinig voeling met de boomkwekerij, maar dit heeft nooit tot problemen geleid. Ik vertel ze graag wat ik doe en ik laat ze met plezier mijn bedrijf zien. Mede daardoor hebben we denk ik een goed contact.”
In De Boomkwekerij 20 leest u meer over de pilot vitaal buitengebied Zundert. Dit nummer ligt 28 september bij abonnees op de mat.