De cultuurgroepen voor Bos & Haagplantsoen en Laanbomen zijn het pertinent oneens met het standpunt van Staatssecretaris Dijksma dat kwekers moeten opdraaien voor de kosten van onderzoek naar essentaksterfte.
Dat bleek tijdens de gecombineerde jaarvergadering van beide cultuurgroepen op vrijdag 3 januari in Den Bosch. Voorzitter van de Cultuurgroep voor Laan- en Parkbomen Jan van Leeuwen vertelde dat het openbaar groen in Nederland volgens ter zake deskundigen een waarde vertegenwoordigt van zo’n €30 miljard. „Een staatssecretaris die geen miljoen over heeft om die waarde te verdedigen en de kennis over de ziekte in Nederland te behouden, is geen knip voor de neus waard.”
Lastenverzwaring
De voorzitters verdedigden hun stellingname dat het vak al jaren tonnen in het onderzoek heeft gestoken, en dat nu een ander aan de beurt is. De stellingname van Dijksma vinden de kwekers hoe dan ook te gemakkelijk en te eenzijdig.
Ook het argument dat het verdwijnen van het PT een lastenverlichting heeft opgeleverd voor kwekers en dat er dus geld is voor onderzoek, vochten beide voorzitters aan. Uit onderzoek van LTO blijkt dat lastenverzwaringen als gevolg van bijvoorbeeld de afschaffing van rode diesel, waterbelasting, sociale lasten en accijnsen als de assurantiebelasting boeren en tuinders €900 miljoen bedraagt. Een veelvoud van wat bespaard zou zijn met de opheffng van het schap. „Dat PT-geld is dus al niet meer bij ons, maar is bij de Rijksoverheid”, stelde Bart Faassen.