Composteerdersbranche waarschuwt voor verspreiden Japanse duizendknoop

    De Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) pleit voor terughoudendheid bij het toepassen van methoden als Bokashi en het direct onderwerken van bermmaaisel. Daardoor kan de Japanse duizendknoop zich namelijk snel verspreiden volgens de BVOR.

    Een belangrijke oorzaak van de snelle verspreiding van de Japanse duizendknoop is het onbehandeld onderwerken van maaisels en grond waarin zich plantenresten van deze invasieve exoot bevinden. Dit gebeurt bijvoorbeeld binnen de ’Kleine Kringloop’, waarbij slootmaaisel of bermgras rechtstreeks worden toegepast als organische bodemverbeteraar.

    Kiemkracht vernietigen

    Volgens de BVOR is verbranden of gecontroleerde compostering de enige effectieve methode om de kiemkracht van de Japanse duizendknoop te vernietigen. Methoden als Bokashi en thuiscomposteren zijn door het ontbreken van de juiste procescondities onvoldoende effectief, daarom pleit de BVOR voor terughoudend bij het toepassen van deze methoden.

    Erkende verwerker invasieve exoten

    Composteerinrichtingen kunnen zich laten certificeren als ’Erkende verwerker invasieve exoten’. Composteerbedrijven met dit certificaat maken op verantwoorde wijze materiaal met resten van invasieve exoten onschadelijk. Het certificeringsschema moet leiden tot een landelijk dekkend netwerk van ’erkende verwerkers’.

    Voordelen Bokashi-methode

    In Tuin en Landschap 20 staat een artikel over Bokashi, hovenier Sjaak Willemstein past deze methode al tien jaar toe en vertelt over de voordelen van deze manier van fermenteren van je groenafval. Bij Bokashi komen minder broeikasgassen vrij dan bij composteren, bovendien levert het een zeer bruikbare bodemverbeteraar op.

     

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties