Buxusmot in België nú al uit winterslaap

Door de zachte winter zijn in België de eerste rupsen van de buxusmot nu al waargenomen. Normaal gesproken gebeurt dit pas vanaf april. Dit hoeft volgens de Belgische onderzoeker Jochem Bonte niet te betekenen dat de plaag dit jaar groter wordt dan anders.

In het Belgische Lummen zijn de eerste buxusrupsen waargenomen. „De buxusrupsen die nu tevoorschijn komen zijn er wel heel vroeg bij”, zegt ILVO-onderzoeker Jochem Bonte. „De relatief zachte winter heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat ze vroeger uit hun cocon zijn gekropen. De meeste rupsen zijn overigens nog niet actief.”

Volgens Bonte betekent het vroege actief worden van de rupsen niet dat de plaag dit jaar groter zal zijn dan anders. „Het zou wel kunnen dat er in plaats van twee generaties buxusmotten, drie generaties zullen zijn. Dit op voorwaarde dat de temperaturen in het najaar niet te snel dalen.” Deze derde generatie zou voor extra aantasting kunnen zorgen, maar het zou volgens de expert ook positief kunnen uitpakken. „Als de derde generatie zich niet helemaal kan ontwikkelen zal deze afsterven, waardoor we dan juist weer minder rupsen hebben.” Hierover valt volgens Bonte niets te voorspellen. „Alles hangt af van de temperaturen.”

De eerste rupsen zijn waargenomen, maar de meeste zullen naar verwachting nog niet actief zijn. Foto: Shutterstock

Bonte raadt af om de rupsen met insecticiden te behandelen. „Wacht daarmee beter tot april omdat de meeste rupsen nog niet actief zijn.”

Bron: Vlaams infocentrum land-en tuinbouw (Vilt)

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties