De sierteelthandel in de EU komt op de lange termijn onvermijdelijk onder druk te staan door de Brexit. Daarvoor wordt gewaarschuwd vanuit de Duitse vakbeurs IPM.
Op de site van de IPM zet dr Marianne Altmann in uiteen wat de Brexit, maar ook de Russische boycot, kunnen betekenen voor de internationale handel in bloemen en planten.
Altmann vindt het opmerkelijk dat de Britse handel de consumentenprijzen op hetzelfde niveau houden als vorig jaar, ondanks de koersval van het pond na de Brexit-uitslag. De marges krimpen dus, waarop Altmann zich afvraagt hoe lang de handel dit nog volhoudt.
Drie toekomstscenario’s
De Duitse marktexpert noemt drie mogelijke scenario’s voor de Britse handel. Die zal de duurder geworden import vanuit de EU doorberekenen naar de Britse consument. Een andere optie is directe import uit landen buiten de EU. Bloemen komen dan bijvoorbeeld rechtstreeks uit Afrika of Centraal-Amerika, en gaan niet via de Nederlandse veiling.
Als derde scenario zal de Britse sierteeltproductie groeien, hoewel Altmann dat niet realistisch vindt vanwege Britse energiekosten.
Terugval Rusland
Rusland zal steeds minder belangrijk worden als afzetmarkt. Die markt zal namelijk voor een groot deel van agrarische EU-producten gesloten blijven tot eind 2017. De export van Nederlandse bloemen en planten illustreert volgens Altmann hoe dramatisch dat is: in de laatste drie jaar heeft Nederland de helft van zijn exportaandeel in Rusland verloren.
Lees hier het volledige artikel (in het Engels) van Altmann, dat onderbouwd is met diverse cijfers en statistieken.