LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen wil een uitbreiding van de dinsdag gepresenteerde NOW-regeling. In de huidige regeling vallen seizoensbedrijven, die meer dan 50% van hun omzet in de maanden maart tot en met mei realiseren, buiten de boot.
„We zijn hier dag en nacht mee bezig,” laat Vakgroep-voorzitter Henk Raaijmakers weten. „Vanaf het moment dat deze regeling bekend werd, wisten we dat het foute boel was.” Volgens Raaijmakers is de vakgroep meteen met diverse grote boomkwekers, zowel leden als niet-leden, in contact getreden om te vragen hoe zij tegen de regeling aan kijken.
Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Dit bedrag moet vervolgens met de omzet in maart-april-mei 2020 worden vergeleken. Uit berekeningen op basis van de cijfers van grote boomkwekers blijkt dat, vanwege de hoge omzet die in maart tot en met mei wordt gerealiseerd, deze bedrijven volgens de huidige regels niet in aanmerking komen voor compensatie.
Enige compensatieregeling
Raaijmakers wijst er ook op dat dit de enige compensatieregeling is die door bedrijven niet hoeft te worden terugbetaald. Andere maatregelen betreffen veelal kredieten die vaak met (hoge) rente terug moeten worden betaald.
Donderdag is er overleg tussen Marc Calon namens LTO Nederland, samen met vertegenwoordigers van VNO-NCW en MKB-Nederland, en het ministerie van Sociale Zaken. Raaijmakers: „De regeling opent naar verwachting 6 april. We zetten alles op alles om vóór deze datum een uitbreiding voor seizoensbedrijven te regelen. Daarbij gaat het niet alleen om bedrijven uit de land- en tuinbouw, maar ook bijvoorbeeld om recreatiebedrijven die een groot deel van hun omzet normaal in het voorjaar realiseren.”
De oplossing ligt er volgens Raaijmakers in om voor seizoensbedrijven de omzet van maart tot en met mei 2019 te nemen, en deze te vergelijken met de prognose voor maart tot en met mei 2020. Deze moet, samen met een accountantsverklaring, als bewijsvoering worden ingediend. Raaijmakers: „Het gaat om een generieke regeling. We vragen dan ook niet om een uitzondering, maar om een uitbreiding voor deze groep bedrijven.”