Boomkwekerij snakt naar regenbui

De droogte lijkt nog niet tot problemen in teelten te leiden, en kwekers kunnen de beregening wel enigszins bijhouden. Maar iedereen wacht wel op natuurlijke neerslag.

„De hele kwekerij heb ik al drie keer beregend”, zegt Rob van den Beucken, van Van den Beucken Boomteelt in Helden. De laatste keer dat het serieus in zijn regio regende, was ongeveer een maand terug, niet meer dan 20 mm. „Op tijd water vind ik wel belangrijk om de planten fris aan de groei te houden.”

Verdamping gaat hard

Tot nu toe kan hij de beregening wel bijhouden met drie haspels: twee op de kwekerij en een in zijn aspergeteelt. „Maar de verdamping van laurier gaat nu wel hard. En buxus heeft het na het snoeien nu ook niet makkelijk.” Van den Beucken gebruikt uitsluitend bronwater. Daarop zoekt hij ook nieuwe percelen uit: er moet een put beschikbaar zijn.

Bij Boomkwekerij en loonbedrijf Christianen in Rijsbergen draaien momenteel vier haspels. „Kunnen we het bijhouden? Het gaat”, zegt Peter Christianen. „Wij planten niks meer in het voorjaar, alleen in het najaar, dus de planten staan al vast.” Maar ook hier gaat de verdamping snel. „Zeker bij gewassen die 1,5-2 m hoog zijn en op 75 cm staan.”

Vaste plantenkweker in NOS Acht Uur Journaal

Donderdagavond kwam vaste plantenkweker Pieter Lucassen uit Afferden nog op het NOS Acht Uur Journaal. „We moeten alle zeilen bijzetten om onze percelen nat te kunnen houden”, aldus Lucassen. „Dagelijks zijn er twee man fulltime mee bezig, van half zeven ’s morgens tot tien uur ’s avonds.”

Iedereen hoopt wel op natuurlijke neerslag, want beregening kost geld, tijd, diesel en/of elektra. Als de droogte blijft aanhouden, of weer in juli, augustus en september optreedt? „Dan wordt het wel financieel gezien een klein drama”, zei Lucassen tegen de NOS. Bekijk hier de uitzending.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties