Ik ontving vanmorgen een brief van de Belastingdienst. Het verzoek was afgewezen!
Waar gaat het om? Maanden geleden kwam er een klant langs met zijn vader. Vader is 91 jaar en woont in het buitengebied. Op zijn huis staat ‘Boomkweekerslust’. Nog steeds niks aan de hand, want het huis is van vóór de oorlog. De boomkwekerij had vader lang geleden overgenomen. Daarnaast was hij een beetje veehouder en teelde hij asperges. Vader is daarmee tot aan zijn 65e jaar actief geweest.
Toen hij 65 werd, is hij met werken gestopt. De planten en het vee zijn toen verkocht en de grond werd verhuurd. In de gebouwen staan nu een stuk of acht caravans gestald en van de huuropbrengst koopt vader sigaren en jenever. Zo wordt het leven mooi in Brabant. Ware het niet, dat de villawijk heel dichtbij komt. Een paar heren hebben recent een stevig bod uitgebracht op de grond en gebouwen. De vraag was hoe hiermee om te gaan want de boekwaarde van de grond was zo laag.
„Welke boekwaarde?” was mijn reactie. „Nou de boekwaarde, die ieder jaar in de aangifte staat,” was het antwoord. Vader had voor het gemak de inmiddels gepensioneerde boekhouder aangehouden voor het maken van zijn aangiftes. De boekhouder gaf dus al ruim 25 jaar aan dat vader nog altijd fiscaal ondernemer was.
Dat is niet alleen onhandig, maar was in deze situatie ronduit fout. Vandaar dat na het gesprek er een brief naar de Belastingdienst ging met het verzoek de ‘foutenleer’ toe te passen. De boodschap aan de fiscus was dat er gedurende vele jaren per abuis foute aangiftes waren ingediend. Er moest een fout hersteld worden, zodat vader geen fiscaal ondernemer meer zou zijn. De winst op de grond en de gebouwen zou daarmee belastingvrij worden.
De reactie van de Belastingdienst is vooralsnog negatief. De inspecteur stelt dat vader al 25 jaar met zijn aangifte kenbaar maakt ondernemer te willen blijven. Daarbij zijn de bedrijfsresultaten steeds positief. Verder vindt de inspecteur dat ondernemingsvermogen op deze manier aangehouden mag worden in afwachting van een passende verkoopmoment. Zonder enige ondernemingsactiviteit, zonder planten, vee en asperges is vader fiscaal ondernemer volgens de inspecteur.
Dit is een ‘foutje, bedankt’ denkt de inspecteur blijkbaar. Dit stoppen was echt als stoppen bedoeld, aldus vader. Dat stond helaas niet in zijn aangifte. Kortom: stoppen moet echt stoppen zijn.