Bomen in België aangetast door tamme-kastanjegalwesp

In de Belgische provincies Limburg en Antwerpen zijn aantastingen vastgesteld van tamme kastanjebomen door de uit China afkomstige exoot Dryocosmus kuriphilus, in het Nederlands ’tamme-kastanjegalwesp’ genoemd. Dat meldt ILVO.

Een particulier maakte ILVO attent op het insect. Volgens ILVO is het nooit eerder in België vastgesteld. De wesp is afkomstig uit China en al langere tijd aan een verovering van Europa bezig.

Tijdens de voortplanting creëert het insect gallen – harde behuizingen voor de larven – tot 20 mm, op de jonge twijgen en bladstengels. Aangetaste kastanjebomen gaan daardoor minder groeien en tot 70% minder kastanjes produceren. Volgens ILVO is beheersing van het plaaginsect uiterst moeilijk tot onmogelijk.

Volgens het Belgische onderzoeksinstituut wijst alles er op dat de galwesp vanuit Duitsland de grens is overgevlogen. Sinds de eerste vondst zijn er een aantal nieuwe meldingen gekomen uit de provincies Limburg en Antwerpen. De galwesp kan zo’n 8 kilometer per jaar overbruggen. Met vervoer van besmette plantendelen zijn de afstanden uiteraard groter.

Geen quarantaine status
In Nederland is de galwesp in 2010 voor het eerst gevonden en ter plekke bestreden. In juni 2015 is de galwesp opnieuw in Aalten opgedoken. Het vakblad Tuin en Landschap meldt in de editie van 30 juli dat de quarantaine status van het insect binnen de EU al in 2014 is opgeheven omdat bestrijding weinig zinvol bleek.