Bollentelers en broeiers gaan voor gezamenlijk onderzoek

    Na glastuinders zijn nu ook bollenkwekers en broeiers bereid gezamenlijk te investeren  in een onderzoeksprogramma waaraan iedereen meebetaalt. De Algemene Ledenvergadering van de KAVB heeft daartoe op 12 december unaniem besloten nadat uit een peiling onder vakgenoten blijkt dat 81% hierachter staat.

    Ondernemers dragen nu op basis van vrijwilligheid bij aan de onderzoeksfondsen van de KAVB. Afgelopen jaar is echter steeds meer het besef gekomen dat deze manier van financieren niet voldoende is om alle problemen aan te pakken. De leden van de KAVB hebben nu besloten om een gezamenlijk onderzoeksprogramma in te richten en gezamenlijk te financieren.

    Jaar verder

    Nu deze stap is genomen wordt er vervolgens een onderzoeksprogramma opgesteld die weer wordt voorgelegd aan de leden. Bij groen licht wordt het programma aangeboden aan de overheid voor een algemeenverbindendverklaring (AVV). Daar gaat ook nog enkele weken overheen. Al met al neemt de gehele procedure nog wel een ruim een jaar in beslag, laat adjunct-directeur André Hoogendijk weten: „Dan weten we ook in samenspraak met de ondernemers waar de bijdrage voor het collectieve onderzoeksprogramma op uitkomt.”

    Voor de duidelijk de broeierij van lelie, amaryllis, hippeastrum, freesia en nerine valt onder het programma van de glastuinbouw, waarvan bijdrage € 350 per ha bedraagt. De broeierij van andere bolgewassen en de teelt van alle bol-, knol- en worstelstokgewassen valt onder het onderzoeksprogramma van de bloembollensector. Hiervoor moet dus de bijdrage nog worden bepaald.

    Heft in eigen handen

    Met het nieuwe onderzoeksprogramma neemt de bloembollensector het heft in eigen handen om de uitdagingen in de sector aan te gaan. Ondernemers in de bloembollensector lopen steeds vaker tegen vragen aan waar op dit moment geen oplossingen voor zijn. Kwaliteitseisen worden steeds strenger, de mogelijkheden om ziekten en plagen te bestrijden nemen af en door extremer weer worden de risico’s om bloembollen te telen en te broeien steeds groter. Antwoorden zijn nodig om ook in de toekomst bollen en bloemen te kunnen blijven telen.

    Bollenhandel niet

    Anthos, de brancheorganisatie voor handelaren in bloembollen en boomkwekerijproducten, besloot deze week juist niet om voor een collectief onderzoeksprogramma te kiezen. En mede daarom uit de Brancheorganisatie Sierteelt te stappen.

    Binnen de BO Sierteelt blijven als deelnemende partijen over de KAVB, LTO Glaskracht Nederland, LTO-Vakgroep Bomen en Vaste Planten, Royal Floraholland en de VGB. Hierbinnen hebben glastuinders, bollenkwekers en broeiers dus ingestemd mee een collectief onderzoeksprogramma. Die plannen liggen er vooralsnog niet voor zomerbloementelers, boomkwekers, vasteplantenkwekers en handelaren in bloemen, planten en boomkwekerijgewassen.

    Trouwens kunnen er via BO Sierteelt ook AVV’s aangevraagd worden voor andere zaken dan onderzoeksprogramma’s. Zo heeft LTO Glaskracht Nederland twee jaar geleden een AVV ingediend voor het Energiebesparingsplan Glastuinbouw (EBG), maar dit weer teruggetrokken toen duidelijk werd dat de overheid hiertoe niet bereid was.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties