In het Prins Bernhardbos wordt onderzocht wat het verschil qua biodiversiteit is tussen de toegepaste blijver-wijker-methode en de integrale beplantingsmethode. Dat meldt Entente Florale Nederland.
Direct na de aanleg in 1999 was er een vergelijkingsonderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van vogels in het Prins Bernhardbos. Dat leverde toen geen opvallende resultaten op. Nu vragen betrokkenen zich af of er wel verschillen zijn, en hoe dit komt.
Het nieuwe onderzoek wordt vanaf nu tot augustus uitgevoerd door ecologisch advies- en onderzoeksbureau Ecologica. Eind dit jaar is het onderzoek afgerond.
Het onderzoek is een initiatief van het Ruyteninstituut. In de begeleidingscommissie zijn diverse organisaties vertegenwoordigd waaronder BTL Advies, Entente Florale Nederland, Staatsbosbeheer en gemeente Haarlemmermeer.
Het Prins Bernhardbos was het proefproject voor de integrale beplantingsmethode: grote maten bomen en struiken zijn direct op eindafstand geplant, in plaats van traditioneel kleine maten aanplanten en vervolgens dunnen (blijver-wijker).