Een besluit over een nieuwe Europese toelating voor glyfosaat zal op zijn vroegst pas dit najaar worden genomen. Woensdag spraken experts van de lidstaten over het voorstel van de Europese Commissie om het onkruidbestrijdingsmiddel weer voor tien jaar toe te laten.
Aan het eind van dit jaar loopt de Europese toelating voor glyfosaat af. Vorig jaar juni kwamen de lidstaten niet tot een besluit omtrent een nieuwe toelating, vandaar dat de bestaande toelating werd verlengd met 18 maanden.
Controverse
De controverse rond glyfosaat neemt intussen alleen maar toe. Zo verbood Vlaanderen eerder deze week het gebruik van glyfosaat voor particulieren. In Nederland bestaat al sinds maart vorig jaar een gebruiksverbod voor professionals op verhardingen. Dit wordt in november uitgebreid naar de groene ruimte.
Het Nederlandse kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen over de nieuwe toelating voor tien jaar. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken schreef vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hecht aan een goede voorbereiding van een Nederlands standpunt.
Open brief
In mei van dit jaar schreef de Amerikaanse wetenschapper Christopher Portier in een open brief aan de Europese Commissie, dat hij twijfelt aan de wetenschappelijke conclusies van studies naar de mogelijke kankerverwekkendheid van glyfosaat door het EFSA (European Food Safety Agency) en ECHA (European Chemical Agency).
Volgens Portier zijn in de analyses van EFSA en ECHA acht dierproeven, waarin een verband tussen glyfosaat en kanker werd aangetoond, niet opgenomen. Portier noemt de analyses van de Europese instellingen „wetenschappelijk gebrekkig. Besluiten die op deze analyses zijn gebaseerd kunnen de volksgezondheid dan ook niet garanderen.”