December was vroeger een maand van bezinning. Bezinnen lijkt tegenwoordig naar de achtergrond geschoven te zijn. December wordt inmiddels wel als de ‘feestmaand’ aangeduid.
Zodra de goedheiligman met de schimmel tussen de benen vertrokken is, staat een uit de kluiten gewassen tuinkabouter met een schoolbel in ieder winkelcentrum te klingelen. In december moet er ingekocht worden voor cadeautjes en lekker eten.
Zolang de vorst niet in de grond zit, dendert ondertussen het werk op de kwekerijen en in de handel maar door. Er moeten kluiten worden gerooid, planten en bomen op transport en er moet worden geleverd. Geen bezinning zoals in de winters van vroeger. Op de kwekerijen slaan in december vooral hard werken en handel de klok.
Het klinkt dan ook bezopen als ik net in deze maand bij de handelaren en kwekers aanklop. Mijn vraag is of er dit jaar nog aan schenken gedacht is. Gaat u schenken of is er geschonken? Een kweker uit mijn klantenbestand zei: „Ik ben niet beschonken en heb ook niks gegeven.”
Die opmerking was treffend raak. Als je schenkt, moet je dat met helderheid van geest doen. Meestal geef je immers iets definitief weg uit het vermogen. Als de eigen kinderen met de schenking gelukkig gemaakt worden, zorg er dan voor dat de fiscus geen graantje meepikt. Dat is eenvoudig mogelijk door binnen de vrijstellingen van de schenkbelasting te blijven. Die kun je ieder jaar voor aansprekende bedragen benutten.
Het zou jammer zijn als dergelijke vrijstellingen ongebruikt blijven. Verder is het bij een schenking van belang dat eventuele geregistreerde partners of echtgenoten van uw kinderen bij een relatiebreuk er met uw weggegeven geld niet vandoor gaan. Dat is op te lossen door een schriftelijke schenkingsakte te laten opstellen en hen glashard uit te sluiten.
Als u toch met een schenkingsakte bezig bent, laat er dan tegelijkertijd bijzetten dat de schenking voorwaardelijk is. In onvoorziene omstandigheden kunt u dan uw geschonken geld terughalen. Er zijn omstandigheden denkbaar waarin dat wenselijk of voordelig is.
Een schenking moet goed geregeld en niet bezopen zijn. U bent toch niet beschonken, of wel soms?