Niet heel veel, maar wel frequent. Zo dien je volgens Bram Legierse Sedum te bemesten die in een ultradunne en lichte substraatlaag groeit. „Anders slaat de mat zomers van de stress vuurrood uit.’’
Legierse is projectleider bij Jonkers Daktuinen in Venlo. In 2018 en 2019 is onder zijn leiding 900 m2 Sedum-bedekking op het nieuwe paviljoen van het Helmondse theater ’t Speelhuis aangebracht. Dit paviljoen kan slechts 53 kg per m2 aan waterverzadigd gewicht dragen. Daarom is de substraatlaag zo licht en dun mogelijk gehouden: hij meet slechts 3 cm.
Niet veel, maar frequent
Dit betekent wel dat er heel consequent bemest moet worden: twee keer per jaar krijgen de planten een lichte bemesting, in het voorjaar rond maart, april en nog een keer in juni. ’s Winters bekalkt Jonkers Daktuinen het dak. Legierse: „Bij een dunne, lichte substraatlaag is het cruciaal om goed te bemesten. Dit betekent niet heel veel, maar wel frequent. Anders slaat de mat zomers vuurrood uit, omdat de planten door voedingsgebrek in een stress-modus schieten.’’
Door de aanleg van de Sedum-bedekking heeft de voormalige Onze Lieve Vrouwe-kerk (waarin het ’t Speelhuis is gevestigd) een groen plint gekregen. Wilt u meer weten over de aanleg van dit groendak, lees dan het complete artikel in het digitale magazine (met inlog).
Themanummer daktuinen
In nummer 9 van TenL staan meer bijzondere dakgroenprojecten: van een klein particulier dakterras tot het grootschalige Peperklip-project in Rotterdam waar geëxperimenteerd wordt met verschillende substraten en de vegetatie die zich hier van nature op ontwikkelt.