‘Belgische bloemist valt om, supermarkten floreren’

„Winkels, tuincentra en markthandel moeten verplicht sluiten, met sancties en politiecontrole. Supermarkten, klein en groot, mogen voeding verkopen omdat dit levensnoodzakelijk is. Zij verkopen nu allemaal vrij grote hoeveelheden geïmporteerde bloemen en planten die ze via buitenlandse kanalen aangeleverd krijgen.” Roger Fierens, directeur van Euroveiling in Brussel, vindt dat de Belgische overheid met twee maten meet.

De directeur krijgt mails van klanten van Euroveiling die hun deuren moeten sluiten terwijl 100 meter verderop, een volle vrachtwagen geïmporteerde bloemen afgeladen wordt bij een supermarkt. „Wij kunnen begrip opbrengen voor de maatregelen, maar dan mag de retail ook géén bloemen of planten verkopen”, is Fierens van mening.

Goede lobby grote ketens

„Dit is gewoon wraakroepend. Onze Belgische handel wordt gewoon overgenomen door de retail, die met geïmporteerd materiaal werkt, en met toestemming van de overheid”, stelt Fierens verder.

„Het overgrote deel van ons klantenbestand bestaat uit bloemenwinkels, markthandel en tuincentra die de verplichte sluiting opgelegd krijgen, het besmettingsgevaar ligt hier ook een stuk lager dan in een supermarkt. Maar wat gebeurt er nu? Blijkbaar werd er zeer goed gelobbyd door de grote ketens, en mag de kleine zelfstandige verplicht de deuren sluiten”, aldus Fierens in de nieuwsbrief van Euroveiling.

Fierens vindt dat de lokale handel, tuincentra en bloemenwinkels buitenspel worden gezet. „De kleinhandel krijgt enkele verlieslatende kruimels en grote ketens draaien op volle toeren. De Belgische sierteler, bloemenwinkel, tuincentra en markthandel, die dan ook nog met lokale producten werken, worden simpelweg genegeerd.”

Steunmaatregelen

Fierens schrijft verder dat Euroveiling zeker de gevolgen en maatregelen van het coronavirus niet wil minimaliseren. Hij wijst erop dat voor de hele sierteeltsector in normale omstandigheden het seizoen start, waarin de volgende drie maanden meer dan 50 % van de jaaromzet gerealiseerd wordt.

„Kwekerijen kunnen niet sluiten, hun product wordt momenteel geoogst en daarna onmiddellijk vernietigd. Alle werkzaamheden lopen gewoon door: water en voeding geven, oogsten, gewasonderhoud, energie. Zij moeten +/- 70 à 80 % van hun personeel in dienst houden, maar er staan in de volgende 10 weken géén inkomsten tegenover. Dit is een complete ramp, des te meer omdat na een eventueel herstel, de handel zeer traag op gang zal komen. Momenteel heb ik geen zicht op wat Euroveiling en onze siertelers te wachten staat.”

Euroveiling roept de Belgische overheid op om steunmaatregelen uit te werken voor de Belgische siertelers.

Euroveiling werkt momenteel met een minimum bezetting, maar organiseert geen klokverkoop meer, enkel nog verkoop via webshop, ten dienste van de kwekers en enkele klanten die aan webshopverkoop doen en leveren bij hun klanten.

Op Euroveiling veilen ook Nederlandse kwekers. De veiling koopt bovendien in Nederland sortiment bij. Daar lees je hier meer over.

Abonneer
Laat het weten als er
guest


1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joop van Gestel
Joop van Gestel
4 jaren geleden

Ik begrijp de noodoproep en steun uw vraag om hulp. Wij kopen als consument 2 boeketten per week op de markt of in de wijk winkel. Nu dus in de supermarkt want wij vinden bloemen essentieel! We pleiten voor verkoop via bloemenwinkel of tuincentrum. Niet via de markt waar mensen dicht op elkaar staan.