Beeldveilen planten wordt gefaseerd ingevoerd

FloraHolland gaat het beeldveilen van planten in Aalsmeer en Naaldwijk gefaseerd invoeren. Op het moment dat het landelijk veilen wordt ingevoerd moet het beeldveilen van planten gerealiseerd zijn. Als de tribunebezetting voor die tijd minimaal is, wordt het eerder ingevoerd. Dat werd duidelijk tijdens de extra alv die vanavond plaatsvond in Naaldwijk.

Het is nog niet duidelijk wanneer dat landelijk veilen op Naaldwijk en Aalsmeer ingevoerd gaat worden. In de tussentijd gaat de veiling de kwekers helpen om de omslag van fysiek naar digitaal te maken, gaf voorzitter Jack Goossens aan. De veiling is onder meer bezig een app te ontwikkelen om kwekers te helpen met het maken van goede foto’s.

Hoe de veiling het beeldveilen gefaseerd gaat invoeren weet ze nog niet. Dat wordt belegd in de klankbordgroep Versterken Plantenklok. Algemeen directeur Lucas Vos heeft leden van de actiegroep Behoud de Plantenklok uitgenodigd deel te gaan uitmaken van de klankbordgroep.

Vos: „Ik hoor van kwekers wel begrip voor het beeldveilen van planten, maar in een ander tempo dan we voor ogen hadden. Ik hoor van Jos – (Jos Kester, woordvoerder Behoud de Plantenklok, red) –  dat ze gefaseerd willen invoeren. Ik hoor ook van kopers dat ze het er niet mee eens zijn. Ik ga graag met ze in gesprek. Ik bied aan om met een klant in Aalsmeer en een klant in Naaldwijk mee te lopen.”

Vos gaf ook aan te gaan reageren op een brief die meer dan tachtig kopers over het beeldveilen van planten in augustus heeft verstuurd aan het klantenplatform. Vos is daar voorzitter van.

Vos maakte duidelijk dat de veiling in gesprek gaat met de handelaren over de snelheid van het veilproces en de veiltijd. Als er gebeeldveild gaat worden dan is het voor handelaren lastig om meerdere klokken tegelijk te volgen. Dat gaven ze onder meer aan in een video. Bovendien willen ze blijven schouwen. Wellicht kan dit opgelost worden door met de veiltijden te schuiven. Vos merkt dat er nu al veel druk is op het veilproces. Hij noemt het een van de oorzaken van de toename van klokvoorverkoop.

Verder gaf de directeur enkele voordelen van het vandaag voor morgen veilen dat FloraHolland uiteindelijk wil invoeren. Beeldveilen is daar een voorwaarde voor. De grootste besparing van het vandaag voor morgen veilen is op het gebied van de logistiek. Dit geldt voor kwekers, klanten en FloraHolland, stelde Vos.

„De transactieverkleining zet op zowel de klok als in de directe handel door. Door middel van het beeldveilen en het vandaag voor morgen veilen kunnen we veel geld besparen. Dus digitalisering gaat voordelen bieden. Kopers krijgen toegang tot een breder sortiment en kwekers toegang tot meer klanten. Maar prijsvorming blijft het belangrijkst. Het gaat erom dat kwekers en klanten goed geld kunnen verdienen.”

Vos noemde een bedrag van €580.000 dat het zou kosten als er niet op het beeldveilen zou worden overgegaan. „Maar dat willen we niet als argument gebruiken. Het gaat erom dat we de marktplaats zo sterk mogelijk maken.”

Diverse malen werd door de veiling benadrukt dat de klok belangrijk blijft. „In de sterke marktplaats die we zijn zal de plantenklok een belangrijke rol blijven vervullen. De juiste informatie en beelden zijn heel belangrijk”, aldus Jack Goossens. „De klok blijft een cruciaal instrument voor de prijsvorming en transacties. We willen onze marktplaats nationaal en internationaal versterken en de klok is een belangrijke pijler”, vertelde financieel directeur Steven van Schilfgaarde.

De extra ledenvergadering van FloraHolland werd gehouden, omdat een groep telers met gezamenlijke een omzet van €600 miljoen hier om had verzocht.  Deze groep, Behoud de Plantenklok, pleitte middels woordvoerder Jos Kester, voor een gefaseerde invoering van het beeldveilen van planten. Hij gaf ook aan zich zorgen te maken over de toekomst van de klok. „Verliezen we de klok via een sterfhuisconstructie? Uitholling van de klok staat niet op de agenda, maar dat speelt wel mee in de beeldvorming.” Er waren 290 leden aanwezig.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties