’Baardirissen doen het goed op het dak’

    Al twintig jaar experimenteert Sibylle Pietrek met planten op het dak van haar kantoor in Düsseldorf. De lage baardirissen zijn blijvertjes: „Die doen het goed in ondiepe en droge grond.’’

    Baardirissen op het dak - Sibylle Pietrek

    Vooral de dikke wortelstokken van Iris Germanica Group doen het goed in het gebruikte substraat: het lichtgewicht materiaal van het Duitse bedrijf VulkaTec. Dit bestaat uit lava, puimsteen, löss en zand. Het dak is 20 m2 groot. Drie delen hiervan hebben een substraatlaag van 20 cm dik; de rest is 3 tot 4 cm dik.

    Lage cultivars vanwege de wind
    Sibylle Pietrek is geen ontwerper maar wel tuinfotograaf met een passie voor vaste planten. Daarom experimenteert ze graag zelf met combinaties op het dak. Kweker Anja Maubach in Wuppertal bracht haar op het idee van de baardirissen. „Die doen het goed in droge en ondiepe grond. Ik kies wel de lage cultivars, omdat het hier best winderig is. De hoge irissen kunnen omwaaien.’’

    Wortelstok boven substraat
    Voor een rijke bloei splitst Pietrek de baardirissen om de zes jaar. Ze plant ze ondiep terug, met de bovenkant van de wortelstok boven het substraat.

    Met welke planten Pietrek nog meer experimenteert op haar kleine, maar rijkbeplante dakterras, leest u in Tuin en Landschap 9 (met inlog). In dit nummer staan nog meer groenprojecten op hoogte, van het Helmondse theater ’t Speelhuis tot de Peperklip in Rotterdam waar geëxperimenteerd wordt met verschillende soorten substraat.

    Sibylle Pietrek daktuin baardirissen
    Het dakterras van Sibylle Pietrek in Düsseldorf. (Foto: Flora Press/Sibylle Pietrek)
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Sandra Tangelder
    Sandra Tangelder
    6 maanden geleden

    Hoe brengen mensen irissen aan op de nok van daken