Als Xylella fastidiosa wordt aangetroffen in Nederland, kunnen de gevolgen voor de boomkwekerijsector veel groter zijn dan van de boktorvondst in Boskoop. Dat zegt Hendrik Jan Kloosterboer van handelsbond Anthos.
Bij een uitbraak van het quarantaine-organisme wordt een bufferzone van 10 km rondom de vondst afgebakend. Gedurende vijf jaar lang mogen er dan geen waardplanten uit die zone worden verhandeld. „Als dat gebeurt in concentratiegebieden als Boskoop, Zundert of Opheusden, zijn de gevolgen desastreus”, aldus Kloosterboer.
Afgelopen vrijdag heeft de NVWA de nieuwe EU-noodmaatregelen en mogelijke gevolgen uitgelegd aan het bedrijfsleven. Dat gebeurde op een inderhaast ingelaste bijeenkomst in Aalsmeer. De EU voerde de noodmaatregelen namelijk vorige week in, eerder dan verwacht.
Door de noodmaatregelen is import van buiten de EU voorlopig niet mogelijk voor 27 geslachten en 160 soorten bomen en planten, zo meldde de NVWA vorige week al. Het gaat over alle plantmateriaal, ook van weefselkweekmateriaal, aldus Kloosterboer. „Alleen import van zaden van waardplanten zijn uitgezonderd van de regels.”
Ook controle op Italiaanse import
De NVWA controleert vanaf dinsdag 26 mei (vandaag) of import van buiten de EU aan de noodmaatregelen voldoet. De NVWA gaat daarnaast importstromen vanuit Italië monitoren. De EU heeft namelijk de gehele provincie Lecce als besmet gebied verklaard. Bij een geïsoleerde uitbraak in Brindisi is ook al een bufferzone van 10 km ingesteld. Zowel Lecce als Brindisi ligt in de ’hak’ van Italië.
Xylella verspreidt zich sinds twee jaar in Zuid-Italiaanse olijfbomen. Mogelijk kan de bacterie zich dus al via de handel verder in de EU hebben verspreid. Alle EU-lidstaten zijn verplicht om surveys te gaan uitvoeren.
Alle handelsbedrijven en retailers die bijvoorbeeld olijfbomen uit Zuid-Italië importeren, dienen zich volgens Anthos daarom enorm goed bewust te zijn van de risico’s, aldus Kloosterboer. „De hele sector dient heel zorgvuldig om te gaan met aan te kopen materiaal.”