Twintig jaar lang was de belichting in de kas het domein van de hogedruknatriumlamp. Het onderzoeksproject ’Ledlicht bij zonlicht’, dat 1 september is gestart, moet een einde maken aan die heerschappij. ’We gaan echt systeemsprongen maken’, zegt projectleider Anja Dieleman van businessunit Glastuinbouw van Wageningen UR.
Achter de lichtdichte gordijnen groeien de chrysanten en alstroemeria’s onder ledlicht. Alleen aan de bovenkant zijn de compartimenten open. Dit is de proefkas waar het onderzoek ’Ledlicht bij zonlicht’ plaatsvindt. „Over de groei in klimaatcellen weten we al best veel, maar niet over de combinatie van ledlicht met zonlicht”, zegt projectleider Anja Dieleman.
Waarom een nieuw onderzoek naar ledbelichting?
„Als je thuis overstapt op leds, dan draai je gewoon een andere lamp in. Maar in de kas is dat een ander verhaal. Dat is een systeem. Als je daarin iets verandert, dan moet je ook kijken naar alle andere factoren. Met leds heb je bijvoorbeeld minder warmte, wat gevolgen heeft voor de raamstand, de manier van verwarmen, de watergift, luchtvochtigheid en CO2-dosering. Al die dingen veranderen als je SON-T-lampen vervangt door led.”