Amsterdam start grote proef naar groeimedia bomen

    De gemeente Amsterdam is eind januari gestart met een grootschalige proef met groeimedia voor bomen. In het Westelijk Havengebied zijn 180 iepen geplant in 15 verschillende groeimedia, van zeven verschillende leveranciers. De ontwikkeling van de 180 bomen zal de komende vijf jaar worden gevolgd.

    Met de proef gaat een langgekoesterde wens van hoofdstedelijk bomenconsulent Hans Kaljee in vervulling: „Ik probeer zo’n proef al sinds 2005 van de grond te krijgen.” De proef moet inzicht geven in de verschillen tussen de vele soorten bomengranulaat die er op de markt zijn.

    Bomengranulaat bestaat grofweg uit twee delen. Ten eerste is er een stenige component die stevigheid moet geven. Brokken natuursteen, lava, puin of ander hard materiaal zorgt voor een ’intern skelet’ dat stevigheid geeft zodat verkeer eroverheen kan rijden zonder dat de bodem (teveel) verdicht. Doordat de steenbrokken vrij groot zijn is er veel ruimte tussen waarin de wortels van de boom hun weg kunnen vinden. Het tweede component is de ’voeding’ voor de boom. Dit bestaat uit een mengsel op basis van klei, compost of ander materiaal waarin voor de boom opneembare voedingsstoffen zitten. In de proef worden granulaten met verschillende samenstellingen onderzocht. Door ze onder dezelfde omstandigheden toe te passen kunnen de verschillen naar voren komen. Naast bomengranulaat wordt ook bomenzand en bomenzand in combinatie met permavoidkratten getest.

    Grote operatie
    De test is een grote operatie, met veel betrokken partijen; de gemeente zelf uiteraard, Bomenwacht Nederland (projectleiding), TC Groentechniek (uitvoering), KIWA (tests), RHG (tests) en een expertgroep bestaande uit Jitze Kopinga, Gerrit-Jan van Prooijen, Jos Koolen, Evert Ros en Jan Hilbert.

    In de testopstelling komen worden in een rechthoeking grid 180 bomen geplant, van elk type groeiplaats 12 stuks. De plaatsing van de groeiplaatsen in het grid is door middel van loting bepaald. De bomen worden in groeiplaatsen van 2×2 meter geplant (80 cm diep). Om externe factoren uit te sluiten wordt elke groeiplaats rondom afgeschermd door waterdicht plastic (de onderkant is wel open).

    In het onderzoek zullen onder meer de groei en conditie van de bomen op verschillende manieren worden gemeten, het vochtgehalte van het substraat op verschillende dieptes, de zuurstofhuishouding van de substraten en de samenstelling van de bodem op verschillende momenten in het onderzoek.

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
    • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
    • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties