Xylella riep onder kwekers in het Boskoopse Kwekerscafé nog heel wat vragen op.
„Is het al bekend hoe de bacterie zich verspreidt?”, vroeg een kweker, en na het horen van het antwoord van Anneke van Dijk, beleidsadviseur LTO, dat Xylella zich met name via cicaden verspreidt: „Is het dan niet handig om cicaden te bestrijden?”
„Stel dat er in Boskoop een uitbraak is”, zei een andere kweker, „kun je dan iedereen in Boskoop, ook particulieren, verplichten om te spuiten tegen vectoren? Kappen is anders dan spuiten met chemie.” Een eenmalige ontheffing om te spuiten kan mogelijk zijn, aldus Michiel Gerritsen van Belangenbehartiging Greenport Boskoop.
Kwekers vroegen ook waar Sicilië ligt ten opzichte van de hak van Italië, waar uitbraken van Xylella zijn. „Omdat er veel handel uit Sicilië komt. Hoe kan het dat koffieplanten uit Honduras en Costa Rica niet Europa binnen mogen, maar koffieplanten komen nog wel uit Sicilië?” Die mogen binnen de EU wel worden verhandeld, zei Van Dijk. „Maar dan moet er wel een plantenpaspoort bij zitten.”
’Handel neemt toch risico?’
LTO probeert een klein noodfonds op te zetten, om schade na een eerste vondst op een bedrijf deels te kunnen compenseren. Dat begrepen kwekers niet. „Als er een vondst is, komt dat door de handel die het risico heeft genomen. En dan wordt dat bedrijf vergoed? Is dat niet verkeerd om?”
Van Dijk en Gerritsen riepen kwekers op om een vondst hoe dan ook te melden, ook al bij twijfel of het om Xylella gaat. „We moeten met z’n allen voorkomen dat er een uitbraak komt. Anders is de schade zeer groot voor de regio.”