ABN Amro voorspelt mooie, maar lagere volumecijfers

Voor 2017 voorspelt ABN Amro een volumestijging voor bloemen en planten van 2%; voor 2018 van 1%. Ondanks lagere stijgingen dan in 2016 (3,3%) meent de bank dat bloemen en planten het tijdsbeeld mee hebben.

De hogere export, maar ook de verbetering van de Nederlandse economie droegen bij aan het rendement van de sector; 2016 was dan ook een goed jaar. De bloemisterijsector heeft het tijdsbeeld mee. Een groene leefomgeving draagt positief bij aan het leefklimaat en consumenten, maar ook bedrijven, overheden en horeca spelen daar steeds vaker op in. Nu in 2017 de inkomens naar verwachting zullen stijgen, zullen de volumes in planten en bloemen verder toenemen (2%);  door een hogere vraag zal ook de prijs stijgen.

 

Brexit gaat rol spelen

Voor 2018 verwacht ABN Amro dat de koers van het pond zal dalen, dat zal voor een exportdaling naar het Verenigd Koninkrijk leiden. De groei voor 2018 schat de bank daarom lager in: 1%.

De onzekerheid rond de Brexit zal sowieso een belangrijke rol blijven spelen voor de export van snijbloemen en potplanten naar het Verenigd Koninkrijk. Zowel in 2017, als in 2018. Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland het belangrijkste exportland voor Nederlandse bloemen en planten. 12% van geëxporteerde bloemen en planten gaat naar het Verenigd Koninkrijk.

 

Korter in de keten

In het huidige systeem duurt het soms lang voordat bloemen of planten de consument bereiken, meent Jan de Ruyter, Sector Banker Agrarisch. Consumenten weten niet hoe oud bijvoorbeeld rozen zijn die ze op Valentijnsdag of Moederdag kopen. „Tracking en tracing, en daarmee ook een kortere verblijftijd in de keten, wordt noodzakelijk. Het vergroot herhalingsaankopen, doordat consumenten meer tevreden zullen zijn”, zegt De Ruyter.

 

Inzicht in milieu-impact

De laatste vijftien jaar heeft de sector veel geïnvesteerd in verduurzaming van het productieproces en verlaging van de milieubelasting. „Er is momenteel veel discussie over de milieu-impact van de productie van bloemen en planten. De milieu-impact zou onafhankelijk bepaald moeten worden”, redeneert De Ruyter.

De methodiek van Life Cycle Analysis, oftewel levenscyclusanalyse, lijkt een goede methode om productiemethoden en keten te beoordelen. Dit inzicht geeft tevens mogelijkheden om de bestaande productie verder te verduurzamen. Voor onder meer de sierteeltsector is Benefits of Nature hiervoor handvaten aan het ontwikkelen.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties