ABN AMRO: ’Op zoek naar andere arbeidsmigranten’

Doordat de economieën in Oost-Europa het goed doen, zullen veel arbeiders die daar vandaan komen Nederland verlaten. Het vertrek van deze krachten zal het Nederlandse bedrijfsleven raken door krapte op de arbeidsmarkt. Vooral de agrarische sector, bouw, industrie en de transportsector worden hierdoor getroffen, omdat de bedrijven in deze sectoren nu al worstelen met een groot personeelstekort. Dat voorspelt het economisch bureau van ABN AMRO.

In de afgelopen jaren heeft Oost-Europa een economische groeispurt doorgemaakt. Tussen 2015 en 2018 groeide de regio jaarlijks met gemiddeld 4%. In 2018 groeide de economie in Polen het sterkst, met maar liefst 5,1%. Ook voor de komende jaren zien de groeiverwachtingen er positief uit. Als gevolg van de krimpende beroepsbevolking krijgt Oost-Europa bovendien te maken met een steeds groter tekort aan arbeid. Dit gaat gepaard met een snelle stijging van de lonen.

Afnemen

Er werken in Nederland veel arbeidskrachten die afkomstig zijn uit Oost-Europa. De sterke economische groei in Oost-Europa leidt ertoe dat steeds minder Oost-Europeanen de afweging gaan maken om in West-Europa werk te zoeken. Daarnaast gaan arbeidsmigranten, die nu werkzaam zijn in West-Europa, er sneller voor kiezen om terug te keren. ABN AMRO verwacht dan ook dat het aantal in Nederland werkzame Oost-Europese arbeidskrachten geleidelijk gaat afnemen.

Nu de werkgelegenheid en het arbeidsloon groeien, daalt de motivatie voor Oost-Europeanen om richting West-Europa te vertrekken. Landen die verder van Oost-Europa liggen, zoals Nederland, ondervinden hiervan de meeste gevolgen. Er werken nu veel Oost-Europese arbeidskrachten – vooral Polen – in Nederland, maar hierin gaat geleidelijk verandering komen.

Brexit

Er is wel een aantal factoren die de druk kunnen verlichten. Bij een Brexit vertrekken veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk die zich mogelijk in Nederland vestigen. Ook kunnen ondernemers waar mogelijk extra investeren in digitalisering en robotisering, om het effect van het personeelstekort op lange termijn te verzachten.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Vreugdenhil
Frans Vreugdenhil
5 jaren geleden

De keerzijde van de massale arbeidsmigratie is dat de kleinere familie bedrijven massaal het loodje leggen.
Vroeger konden zeer grote bedrijven het abeidstechnisch niet voor elkaar krijgen. En dat was juist de kracht van de kleinere familie bedrijven , die konden dat wel!
En nu dreigen ook de middelgrote bedrijven het slachtoffer te worden van de grote arbeids migratie.
En dan heb ik het nog niet over de negatieve gevolgen van al die vreemde culturen op de nederlandse samenleving.
Een gedeelte van de arbeidsmigranten gaat weer naar huis ,maar ook zal een aanzienlijk gedeelte verdwijnen in het uitkeringscircuit . Dat maakt dat er een constante stroom nieuwe arbeidsmigranten nodig is. Die ook van steeds verder weg moet komen. De polen staan relatief nog dicht bij onze samenleving ,maar Bulgaren en Roemenen staan al weer een stuk verder af van onze samenleving.
Kortom de super grote bedrijven profiteren heel erg van de arbeidsmigranten ,maar de wat kleinere bedrijven en onze samenleving zijn de klos!