De fruitteelt in Rusland heeft nog steeds veel hoogwaardig uitgangsmateriaal nodig. Het aandeel Nederlandse bomen is nog gering, maar zeker nog wel te vergroten.
Dat zei althans Andrei Golokhvastov, directeur van onderzoeksbureau Rusmarketconsulting dat een marktstudie in Rusland heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV. De resultaten werden onlangs gepresenteerd op een LNV-seminar in Almere, zo meldt Agroberichtenbuitenland.nl.
De marktwaarde bedraagt naar schatting €40 tot €50 miljoen per jaar. Bijna de helft van de benodigde vruchtbomen in Rusland komt uit andere landen: volgens de studie wordt 75% van de bomen geleverd door Italiaanse kwekers, Nederland slechts 2%.
Fytosanitaire regels vereenvoudigen
Volgens Golokhvastov zijn er zeker mogelijkheden om het Nederlandse aandeel te vergroten. Import uit Nederland is wel toegestaan, maar gebonden aan strenge fytosanitaire regels. Nederland overlegt nog met Rusland om deze regels te vereenvoudigen.
Rusland legt circa 15.000 ha per jaar nieuwe boomgaarden aan. Kleine gezinsbedrijven produceren veel fruit, maar er zijn ook grote bedrijven met boomgaarden tot 7.000 ha omvang.
Behalve aan vruchtbomen heeft Rusland ook behoefte aan koelhuizen, sorteer- en verpakkingslijnen voor het fruit.
Foto: Arno Engels