’75% van Moederdag-hortensia haalt de tuin niet’

„In aanloop naar Moederdag werden weer veel hortensia verkocht. Om deze begin mei al in bloei te hebben worden alle planten in kassen voorgetrokken en dat levert in sommige gevallen een ’wegwerpartikel’ op. „Veel planten hebben de vorst van de afgelopen dagen dan ook niet overleefd”, zegt bijvoorbeeld Eric Kessels van Arie Bouman Tuinplanten.

’Wegwerpartikelen’, noemde hortensiakweker Jelle van der Woerd onlangs de hortensia die rond Moederdag op de markt komen. „Van de 1,7 miljoen die er in die periode op de markt komen, gaan er 1,4 miljoen dood. Dat zijn dus wegwerpartikelen. Zonde”, aldus de eigenaar van hortensia-kwekerij Andriesia.

Bij Arie Bouman Tuinplanten herkent inkoper Eric Kessels dat beeld, maar wil dit ook nuanceren. „Ik denk inderdaad dat van alle hortensia die als moederdagplant worden verkocht 75% de tuin niet haalt. Met name de kleinere potmaten die daarmee ook iets goedkoper zijn. Dan moet je denken aan een verkoopprijs in de winkel van maximaal €10.
Wij verkopen veel hortensia van de merken Endless Summer en Forever&Ever die veelal rond de €25 kosten. Daarvan verwacht ik dat er uiteindelijk in verhouding veel meer in de tuin zullen worden geplant.”

In kas voorgetrokken

Kessels zegt dat hortensia van nature pas op z’n vroegst eind mei bloeit. Dat betekent dat alle Moederdag-hortensia in de kas zijn voorgetrokken. „Moederdag is voor kwekers een kansrijke verkoopperiode. Dat het vooral terrasplanten oplevert die de tuin veelal niet halen lijkt mij niet zo’n probleem. Dat is nou eenmaal zo en creëert ook weer een markt voor volgend jaar”, aldus Kessels. „Ik denk trouwens dat in het zuiden van het land vlak na Moederdag al veel hortensia zijn bevroren.”

Hij signaleerde in aanloop naar Moederdag dat de daghandel wat stroever liep dan gewenst. „Het koude weer zorgde voor een rem op de verkopen van onder andere hortensia.” Acties die gepland stonden liepen wel gewoon door en die zorgden ook voor goede verkoop in de winkels. „Ik heb na Moederdag al aardige bestellingen voor hortensia binnen gekregen. De verkoop is duidelijk goed geweest.”
Jochem Nieuwesteeg van handelaar Plant Collect noemt hortensia het hele tuinseizoen een van de betere productgroepen. „Een echt moederdagproduct wil ik het daarom niet noemen.” Ook krijgt hij geen klachten over beperkte houdbaarheid van in bloei getrokken hortensia. „Nee hoor. Ik denk dat tuincentra alleen de buiten gekweekte hortensia ook op de buitenafdeling zetten en alle andere binnen in de kas zetten. Voor consumenten is het daarmee ook duidelijk of het een binnen- of buitenplant is.”

Bij De Jong Plant zegt Eelco Nell dat de verkoop in de afgelopen periode goed is geweest en dat Moederdag daar zeker een rol in heeft gespeeld. En hoeveel hortensia uiteindelijk de tuin zullen halen? „Dat is afhankelijk van de consument, maar ik ga wel mee met de gedachte dat 75% van de hortensia de tuin niet haalt.”

Bij Royal FloraHolland zegt productmanager Michel Verbeek dat er geen definitie is van ’tuin’. Voor veel mensen geldt dat hun tuin bestaat uit een balkon of terras. „En daar kunnen mensen vaak lang van een hortensia genieten. Ook wel meerdere jaren.” Volgens Verbeek zijn er bij de veiling geen klachten bekend van afnemers of consumenten over de beperkte houdbaarheid van hortensia rondom de Moederdag-periode. „De weken 18, 19 en 20 zijn traditioneel de belangrijkste omzetweken voor hortensia. Hierbij gaat het veelal om een combinatie van kamer- en tuinhortensia die allemaal uit de kas komen. Als het gaat over hortensia die langdurig buiten wordt geteeld hebben we het denk ik maar over 20% van de markt.”

Bij Royal FloraHolland ligt de scheiding tussen een kamer- en een tuinhortensia bij de potmaat, niet bij de aanvoerperiode zoals voorheen het geval was. Hortensia tot en met P17 kamerplanten. Boven P17 betreft het volgens de veiling een tuinplant.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties