Zo’n 40 kwekers, die de dupe waren van het faillissement van Baas Plantenservice in Boskoop in 2014, krijgen na bijna 5 jaar 80% van hun geld terug. Het gaat om 2,1 miljoen euro. Volgens curator Guus Berntsen is de kans groot dat kwekers uiteindelijk 100% van hun claims uitbetaald krijgen.
Die laatste 20% hangt nog af van een procedure die nog loopt, maar volgens Guus Berntsen van Berntsen Mulder Advocaten in Alphen aan den Rijn ziet het er naar uit dat kwekers het geld, dat ze door het faillissement van Baas Plantenservice verloren, volledig terugkrijgen. De curator keert nu alvast 80% van de claims uit. „Ik wilde niet wachten tot al het geld binnen was, want dat kan nog een jaar duren.”
De rechtbank heeft deze maand bepaald dat kan worden overgegaan tot daadwerkelijke betaling aan de crediteuren. De boedel- en preferente crediteuren – onder andere de UWV -ontvangen 100%. De concurrente crediteuren (vnl. kwekers) ontvangen dus vooralsnog 80% van hun vordering.
Berntsen noemt een dergelijke hoge uitkering aan concurrente crediteuren bij faillissementen uitzonderlijk. Gemiddeld zien zij maar 5% van hun vordering terug. Deze eerste uitkering betreft een bedrag van zo’n 2,1 miljoen euro.
Vorig jaar april had de rechter al bepaald dat gedupeerden een groot deel van hun geld zouden terugkrijgen. Daar is toen door een zestal crediteuren bezwaar tegen ingediend, aangezien zij het niet eens waren met de hoogte van het aan hen uit te keren bedrag. Vijf bezwaren zijn van tafel, een loopt nog, waarna na afwikkeling van deze kwestie het resterende actief kan worden uitbetaald.
Het faillissement van Baas Plantenservice (100 miljoen omzet) bracht in 2014 een schok teweeg in de kwekerijwereld. De rechtbank stelde curator Guus Berntsen aan om het faillissement af te wikkelen. Dat resulteerde uiteindelijk in een rechtszaak met de bestuurder van Baas Plantenservice en een schikking.
Op 5 april zal de tussentijdse uitdelingslijst worden gepubliceerd. Indien geen verzet wordt aangetekend door crediteuren zal eind april 2019 een eerste uitkering van zo’n 2,1 miljoen volgen.