Zwart-witte magie

Sorghum bicolor is een belangrijk graangewas in Afrika, Azië en Centraal Amerika, waar het durra of kafir heet. Dit van oorsprong Afrikaanse graan is in 1757 in Amerika geïntroduceerd als alternatief voor mais. Ook in Nederland wordt dit gewas onderzocht. Het zou veel meer CO2 in de grond vastleggen en stikstof opnemen uit de bodem dan mais door de veel diepere beworteling. Het is eiwitrijker, glutenvrij en minder ziektegevoelig.

Ook is onder veel drogere omstandigheden een goede oogst haalbaar. Pluspunten voor dit gewas als (dier)voedselbron. Maar wij zouden geen Nederlanders zijn als we ook niet zouden kijken naar de sierwaarde, want die is er ook. Dit jaar zijn Sorghum bicolor ‘Milaan Green’ en de hybriden ‘Zebra Compact’ en ‘Zebra Open’ (bicolor x nigricans) geïntroduceerd als siergras. Om Sorghum geschikt te maken als volwaardige teelt onder Nederlandse omstandigheden heeft pionier dr. ir. Walter de Milliano circa 15 jaar aan veredelingswerk gedaan.

Steeltekening

De Zebra’s zijn vroege rassen en hebben een mooie steeltekening van groenwitte leden en zwarte knopen. Gedroogd komen die kleuren nog beter tot hun recht dan in verse stelen, omdat de suikers in de stengel de stelen groen houden. De kafjes van ‘Zebra Open ‘zijn zwart met grijs. Er wordt nu gewerkt naar rassen met wijnrode kafjes. Die kleuren blijven ook gedroogd intact. De kleurstof breekt veel moeilijker af dan bijvoorbeeld vruchtkleuren of plantkleuren bij andere gewassen. Zelfs na twee jaar gedroogd is de kleur nog als nieuw. Uit onderzoek blijkt dat de kleurstoffen ook verantwoordelijk zijn voor het feit dat de rassen minder gevoelig zijn voor micro-organismen als bacteriën en schimmels.

Archeologische vondst

De eerste aanwijzingen van het gebruik van Sorghum dateren van cica 8000 jaar v. Chr. volgens een archeologische vondst nabij de Egyptisch-Sudanese grens. Het geslacht behoort tot de grassenfamilie en verwant aan de suikergrassen en telt 25 tot 30 soorten. Het gros van de soorten komt uit Australië. Alleen Sorghum bicolor, uit Afrika, wordt als voedselbron gebruikt, andere soorten als veevoer of biomassa voor brandstof.

Linnaeus onderscheidde drie soorten gecultiveerde Sorghum: Holcus sorgum, Holcus saccaratus en Holcus tricolor. In 1794 haalde Conrad Moench Sorghum uit het geslacht Holcus en in 1961 stelde W.D. Clayton voor de wetenschappelijke naam Sorghum bicolor te gebruiken voor de gecultiveerde soort.

Bloemenpaspoort

Naam: Sorghum ‘Zebra Open’

Kenmerken: snijgras met pluimvormige aar; bloeiwijze pluimvormig vertakte aar; bloeiwijze lengte tot 15 centimeter, doorsnede 5 centimeter, bloemen 5 x 3 millimeter, kafjes zwart met grijs

Herkomst: Afrika

Houdbaarheid: onbeperkt

Verkrijgbaarheid: half augustus en (gedroogd en import) tot diep in de winter

VBN-nummer: 123953

Veiling: FloraHolland-vestigingen

Verzorging: zeer makkelijk in gebruik; zet takken na oogst twee dagen droog weg, dit voorkomt verschimmelen in een later stadium. Het verwerken in een gemengd boeket dat op water staat, vertoont dan geen schimmelvorming meer

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties