Wisselende ervaringen met waterschappen tijdens droogte

    De LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten heeft kwekers opgeroepen knelpunten te melden in de samenwerking met waterschappen tijdens de droogte. Het doel is lessen te trekken uit de afgelopen maanden bij de zorg dat goed water beschikbaar blijft.

    Kwekers melden wisselende ervaringen. Zo roemt Erik Kloosterhuis van Jan H. Kloosterhuis & Zoon (bos- en haagplantsoen) in het Groningse Winschoten waterschap Hunze en Aa’s. „We mochten steeds beregenen. En als een sloot of aanwatering begroeid was, kwam het waterschap in actie. Ze hebben ook in de droge periode het waterpeil omhoog gebracht. Uit dank voor de medewerking heb ik het waterschap een taart gestuurd.” Kloosterhuis denkt dat zijn bedrijf gunstig ligt om aan water te komen. „We hebben hier veel landbouw, geen concurrentie van recreatie en natuur.”

    Beboet
    Zo positief als Kloosterhuis is, zo teleurgesteld is Hans Engberink van Boomkwekerij Slangenbeek (coniferen en Buxus) in het Twentse Saasveld. Hij is een paar keer beboet voor het oppompen van water uit een sloot waar een onttrekkingsverbod geldt, telkens €1.500. De laatste keer kreeg hij een dwangsom van €25.000. „Begin september waren we nog steeds aan het rijden met tankwagens om water uit het Twentekanaal te halen, waar het wel mag. Het kost me een paar duizend euro per dag. Eind augustus stroomde het water in de beek naast mijn bedrijf weer. Ik had de pomp aangezet, maar het mocht weer niet. Ik snap het niet. Het water was verderop nog nodig, zei waterschap Vechtstromen. Maar specifiek waarvoor weet ik niet.”

    Engberink zegt dat grondwater geen optie is omdat het leemgrond is met te zout water. „De oplossing zou zijn: leidingen leggen naar oppervlaktewater waar pompen wel kan. Maar dan moet je toestemming krijgen van anderen waar ze over de grond gaan. Dat gaat niet makkelijk.”

    De 20.000 kubieke meter watervoorraad van Slangenbeek was niet genoeg. „Als je weet dat de kwekerij vijfhonderd kuub water nodig heeft bij warm weer, dan is dat nogal wat. Ik ga in beroep tegen die dwangsom, jazeker. Sluizen werken hier te weinig.”

    Waterschap Vechtstromen doet geen uitspraken over individuele gevallen. In het algemeen, zegt een woordvoerder, is het onttrekken van oppervlaktewater meestal vergund en er gold begin september nog een beregeningsverbod.

    Groot bassin

    Willy Wolsing van de gelijknamige boomkwekerij (coniferen, heesters) in Vorden (Gelderland) zegt geen problemen te hebben gehad met watervoorraad of het waterschap. „We hebben een heel groot bassin en in achttien jaar geen extra water nodig gehad. Nu wel, met een kleine pomp mogen we bronwater erbij pompen. Die hebben we op voorhand wel langer laten draaien. De kwaliteit van het grondwater is wel een probleem, omdat het bicarbonaat en ijzer bevat. Dat moet je eruit zien te halen met sproeien en zwavelzuur. Maar dat is allemaal te doen, hoewel het extra kosten met zich meebrengt. Het contact met het waterschap was goed.”

    Lees meer hierover in De Boomkwekerij van vrijdag 28 september

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties